Straatsburg deze week 27 t/m 30 april - Hoofdinhoud
E-Call-systeem zo snel mogelijk invoeren
Op dinsdag 28 april heeft het Europees Parlement ingestemd met de invoering van het E-Call-systeem. Alle nieuwe auto's krijgen ten laatste in 2018 een apparaatje dat 112 alarmeert bij een ongeluk. De sector kan nu zo snel mogelijk aan de slag met de invoering hiervan. Hoe sneller fabrikanten dit systeem inbouwen, hoe meer verkeersdoden we voorkomen.
Het apparaatje ("e-call") leidt hulpdiensten sneller naar de juiste locatie.
Het automatische 112-alarm zit nu alleen in de duurste automodellen. Vanaf 2018 komt het in alle nieuwe automodellen. Het apparaatje kost fabrikanten circa 50 euro, wat ze niet apart mogen doorberekenen aan autokopers.
E-call zendt bij een ongeluk alleen de cruciale informatie door naar 112. Dit apparaatje werkt alleen na een ongeluk. Het meldt dan de exacte locatie van het ongeluk en legt een telefoonverbinding met 112. In de verordening wordt veel aandacht gegeven aan gegevensbescherming.
Europees Parlement veroordeelt Christenenvervolging
Op donderdag 30 april heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin de vervolging van christenen in Kenia en andere delen van de wereld wordt veroordeeld. Aanleiding voor deze resolutie was de terroristische aanval op studenten in Kenia door de islamitische terreurgroep Al-Shabaab, waarbij 170 mensen om zijn gekomen. Ik denk dat we ons moeten richten op een proactief en preventief beleid om het aantal schendingen van de vrijheid van religie drastisch te verminderen. Zowel de Keniaanse overheid, als de Europese instellingen en de internationale gemeenschap moeten zich hiervoor inzetten. Daarnaast moet de Keniaanse overheid ondersteund worden in haar strijd tegen de terroristische groep Al-Shabaab.
Drastische inperking gebruik meest vervuilende plastic zakjes
Op dinsdag 28 april heeft het Europees Parlement wetgeving aangenomen waarmee het gebruik van de meest voorkomende en meest vervuilende plastic zakjes in de komende jaren drastisch wordt ingeperkt. Lidstaten kunnen nu kiezen uit twee opties. Ze kunnen maatregelen nemen om het aantal plastic zakjes in 2019 terug te brengen naar 90 en in 2025 naar 40, of ze voeren voor 2018 een verplichte vergoeding in voor plastic zakjes. Per 1 januari 2016 geldt er in Nederland een verbod op gratis plastic zakjes.