Kamerbreed met De Lange (CDA), Van Baalen (VVD), De Jong (SP)

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 2 mei 2015, 10:06.

Vanmiddag zijn drie delegatieleiders uit het Europees Parlement te gast in Kamerbreed: Esther de Lange (CDA), Hans van Baalen (VVD) en Dennis de Jong (SP). Presentator Kees Boonman praat met hen over oorlog & vrede en de Europese idealen van welzijn, vrede en veiligheid.

De komende dagen herdenkt Nederland dat er 70 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. ‘Nooit meer oorlog’, was een van de redenen voor intensieve samenwerking in Europa.

Dat resulteerde uiteindelijk in de Europese Unie, die nu gevormd wordt door maar liefst 28 landen. Vroegere vijanden zijn elkaars broeders geworden.

Toch wordt Europa bedreigd: door terrorisme, militaire conflicten en burgeroorlogen aan de grenzen van het continent, zoals in Rusland, Oekraïne, Syrië en Libië. Is de situatie zo ernstig dat verhoging van het defensiebudget met miljarden euro’s noodzakelijk is?

Daarnaast is Europa intern verdeeld: de spanning tussen het bijna failliete Griekenland en de rest van de landen uit de eurozone wordt met de dag groter. Wat zijn de gevolgen van een Grexit?

Kamerbreed, NPO radio 1 13.00 - 14.00 uur