EU beleid voor legale migratie nodig

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 29 april 2015.

Vandaag debatteert het Europees Parlement over de uitkomsten van de extra top vorige week in Brussel over de recente tragedies in de Middellandse zee en de opvang van asielzoekers. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld: "De beelden van honderden dode lichamen drijven in de Middellandse Zee zijn huiveringwekkend. En het meest dramatische er van is dat het voorkomen had kunnen worden. Mensen zijn onnodig gestorven. Het is positief dat de regeringsleiders vorige week direct samen kwamen, maar de uitkomsten stellen teleur."

Oplossingen

Op korte termijn wil D66 dat het budget van de reddingsoperaties verder opgehoogd wordt. "Het is goed dat het op het oude niveau is teruggebracht, maar dat is niet voldoende om volwaardige reddingsoperaties op te zetten. Daarnaast moeten er humanitaire visa worden verstrekt. Naast directe maatregelen moet ook gekeken worden naar het structurele probleem. We moeten het aan de wortel aanpakken. Deze tragedie toont aan dat het hoog tijd is dat Europa haar verantwoordelijkheid neemt op het wereldtoneel en een stevige bijdrage gaat leveren aan het oplossen van internationale conflicten en economische ontwikkeling, zodat mensen geen reden meer hebben huis en haard te verlaten en hun leven op het spel te zetten."

Europees asielbeleid

Naast asielbeleid en opvang van vluchtelingen wil D66 dat er snel Europees beleid komt dat legale migratie mogelijk maakt via onder andere een Europees Blue Card-systeem. "Sommige partijen roepen op de grenzen te sluiten. Goedkope retoriek, gericht op electoraal gewin en niet op een oplossing. Spreken over legale migratie is wellicht niet populair maar we moeten dat debat wel aan gaan. Dat is politiek leiderschap", aldus In 't Veld.