Europarlement laat het breed hangen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 30 april 2015, 9:36.

In eigen vlees snijden gaat maar erg moeilijk bij het Europarlement. Terwijl Nederland weer een extra rekening uit Brussel op de mat krijgt, stemde het EP in Straatsburg gisteren voor een 1,6% hogere begroting voor 2016, de totale uitgaven komen daarmee op 1,84 miljard euro. De vergoeding die EP’ers maandelijks ontvangen voor personeelskosten, toch al 21.000 euro, gaat met 1500 euro per maand omhoog.

Europarlementariërs krijgen ook een bedrag van 4299 euro per maand voor onkosten, zonder dat ze die met bonnetjes hoeven te specificeren. Een plan om hier meer controle aan te brengen kwam maar half door de molen, er werd een voorstel aangenomen van de sociaal-democraten over extra controle, maar daaraan zit de toevoeging dat dit geen extra geld mag kosten.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen was gisteren teleurgesteld. „Ik heb tegen gestemd, dit is het verkeerde signaal op het verkeerde ogenblik. Ik roep alle 751 Europarlementariërs dan ook op de extra ruimte voor personeelskosten niet te gebruiken. Het geld wordt immers pas uitgegeven als je iemand aanneemt.”

De vaste onkostenvergoeding wordt uitgekeerd omdat het ondoenlijk en nog veel duurder zou zijn om alle bonnetjes in alle talen van de Europese Unie te gaan controleren. Een voorstel van SP-Europarlementariër Dennis de Jong dat EP’ers die dat willen, hun boeken moeten kunnen laten controleren door het secretariaat, haalde het niet. „Dit is een zwarte dag voor wie een einde wil maken aan de verspilling in het EP”, aldus De Jong.