Hongaarse vragenlijst xenofoob en onaanvaardbaar

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 28 april 2015.

In de nasleep van de tragedie in de Middellandse Zee heeft de Hongaarse regering een nationale raadpleging over immigratie en terrorisme aangekondigd. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld vindt de manipulerende vragenlijst xenofoob en onaanvaardbaar. Elke Hongaarse burger boven de 18 zal de vragenlijst ontvangen, dat zijn ca. 8 miljoen mensen. In de lijst wordt gesuggereerd dat het Europees immigratiebeleid terrorisme versterkt, dat immigranten banen inpikken van Hongaren en dat Hongarije Europese regels over asiel en migratie niet meer hoeft te volgen.

In 't Veld: "Telkens als je denkt dat Hongarije niet verder weg kan zakken, gaan ze een stapje verder. De vragen zijn sturend en manipulerend. Nog geen half jaar geleden zei Eurocommissaris Timmermans dat de dialoog aangaan de beste aanpak van Hongarije is. Ik ben benieuwd of hij dat na het lezen van deze vreselijke vragenlijst nog steeds vindt. Dit toont aan dat we bindende instrumenten nodig hebben om ook binnen Europa fundamentele rechten en Europese waarden te beschermen."

In 't Veld: "De Europese conservatieve fractie (EVP), waar het CDA lid van is, blijft Orbán een hand boven het hoofd houden. Tegen hen zeg ik, wanneer houdt dat op? Welke fundamentele rechten en Europese waarden moet Orbán nog mee over boord gooien? Als hij krijgt waar hij op aanstuurt, dan is de vraag of dat nog te rijmen is met Europese verdragen."

De Engelse versie van de Hongaarse vragenlijst is hier te lezen, de schriftelijke vragen gesteld door In ’t Veld staan hieronder: