Steun voor Artsen zonder Grenzen

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op woensdag 22 april 2015, 19:07.

Het kan niemand zijn ontgaan: afgelopen weekend kapseisde een boot met vluchtelingen op de Middellandse Zee, waarbij zeker 800 mensen om het leven zijn gekomen. Een afschuwelijke humanitaire ramp. Maar helaas één van de vele die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden in de wateren van Europa. Een duurzame oplossing is, met alle brandhaarden in Afrika en het Midden-Oosten, harder dan ooit nodig.

Artsen zonder Grenzen heeft naar aanleiding van de bootramp besloten om een reddingsoperatie uit te voeren op de Middellandse Zee, in samenwerking met de organisatie MOAS (Migrant Offshore Aid Station). De Artsen gaan samen met redders van MOAS de zee op, om reddingsoperaties te verrichten en medische zorg te verlenen aan de vluchtelingen. Die zijn er vaak slecht aan toe op de gammele en overvolle boten.

De SP spreekt haar steun uit aan dit moedige initiatief. Onze woordvoerder migratie en asiel Sharon Gesthuizen heeft bovendien voorstellen gedaan om het Europees beleid integraal te verbeteren: in eerste instantie moet de prioriteit liggen bij het opzetten van een deugdelijk systeem voor het redden van mensenlevens. Daarnaast moet er samen met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gewerkt worden aan betere opvang van vluchtelingen in Libanon, Jordanië en Turkije. Ook is een ruimhartiger hervestigingsbeleid vereist, waarbij vluchtelingen evenredig worden opgevangen in de EU.