Benoem Europees ambassadeur LHBTI-rechten

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op maandag 20 april 2015.

D66-Europarlementariërs Sophie in 't Veld en Marietje Schaake vragen de Europese Commissie om reactie over het uitblijven van het Vaticaans akkoord van op de voordracht van een openlijk homoseksuele Franse ambassadeur. Het Vaticaan zwijgt al drie maanden over de kandidatuur, terwijl dergelijke procedures gemiddeld 6 weken in beslag nemen. D66 wil opheldering van EU-buitenlandchef Mogherini hoe dit zich verhoudt tot de diplomatieke relatie tussen de EU en het Vaticaan. Daarnaast willen de D66'ers ook een duidelijke toezegging van Mogherini dat de LHBTi-toolkit voor externe betrekkingen wordt toegepast op alle derde landen, inclusief het Vaticaan.

Fundamentele rechten

Schaake: "Het beschermen en verbeteren van fundamentele rechten houdt niet op aan de grenzen van de EU, het is een van de speerpunten in het EU-buitenland. We hebben glasheldere EU-afspraken over het waarborgen van LHBTI-rechten wereldwijd, het Vaticaan vormt hierop geen uitzondering. D66 verwacht van Mogherini duidelijke stellingname tegen discriminatie op basis van seksuele geaardheid."

EU-ambassadeur LHBTI-rechten

De D66'ers pleiten ook voor de aanstelling van een EU-ambassadeur die wereldwijd de rechten van LHBTI-personen moet verdedigen. In 't Veld: "Mensenrechten zijn universeel en gelden voor iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of gender identiteit. Het aanstellen van een EU-ambassadeur voor LHBTI-rechten zal een positief impuls geven in de strijd tegen geweld, uitsluiting en discriminatie wereldwijd."

Lees de vragen hier: