Junckerfonds niet ten koste van onderzoek en innovatie

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op maandag 20 april 2015.

D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld vindt inzet van bestaand innovatiebudget voor het Junckerfonds onacceptabel. Vandaag stemt de commissie Economische Zaken van het Europees Parlement over het voorstel. “De Europese economie heeft echt een forse investering nodig, het is goed dat er nu een breed gedragen Europese aanpak ligt. D66 heeft wel bezwaar tegen de inzet van budget uit bestaande innovatieprogramma’s zoals Horizon2020. Om mee te tellen in de wereldeconomie is investeren in onderzoek en innovatie cruciaal. Zo verbeteren we de concurrentiepositie van Europa. Ik ben blij dat mede dankzij de Europese liberale fractie onderzoek en innovatie veilig gesteld zijn”, aldus de D66’er.

Geen dichtgetimmerd akkoord

Veel fracties hebben het plan aangegrepen om eigen projecten en doelen aan te dragen en willen daarnaast politieke bemoeienis in het bestuur. D66 ziet de investeringen als een unieke kans om de economie weer duurzaam te maken, maar wil waken voor te rigide oormerken, zware criteria of op basis van politiek inzicht projecten selecteren. In ‘t Veld: “De verdere invulling moeten we overlaten aan de experts. We moeten oppassen dat we niet dezelfde fout maken zoals met de Europese meerjarenbegroting met nationale wensenlijstjes, waarbij alles tot achter de komma is dichtgetimmerd.”

Hervormingen

D66 vindt alleen het investeringsplan niet voldoende om de Europese economie op de rails te krijgen. Er moet ook ingezet worden op structurele hervormingen, belastingverlagingen en het verder openbreken van de interne markt. “De Europese liberale fractie heeft eerder zo’n totaalpakket voorgesteld. Voor ondernemers en MKB is het belangrijker dat we van die 28 kleine internet-, energie- en transporteilandjes naar een echte Europese markt gaan”, aldus In ‘t Veld.

Private investeringen

D66 is teleurgesteld dat de Conservatieve en Socialistische fracties de inzet van meer private investeringen blokkeren. “In het liberale investeringsplan lag de focus niet alleen op overheidsinvesteringen maar juist ook op investeringen van bedrijven zelf. Waarom zou je belastinggeld gebruiken als je ook durfkapitaal kan inzetten?”