Kabinet: neem uitspraak gaswinning ter harte!

Met dank overgenomen van H.C.M. (Henk) Krol i, gepubliceerd op dinsdag 14 april 2015.

50PLUS is verheugd over de kritische uitspraak die de afdeling Bestuursrecht van de Raad van State vandaag gedaan heeft naar aanleiding van bezwaren vanuit de Groningse Provinciale Staten tegen het Instemmingsbesluit van het kabinet om de gaswinning in 2015 enigszins te beperken.

De uitspraak van de Raad van State is kritisch. In afwachting van de definitieve uitspraak van de afdeling Bestuursrechtspraak later dit jaar is het instemmingsbesluit van de minister van Economische Zaken over de gaswinning door de NAM voor een deel geschorst.

In en rond Loppersum mag voorlopig alléén gas worden gewonnen als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is. Krol: “Deze uitspraak toont aan dat echt méér rekening moet worden gehouden met de gegronde zorgen van de Groningers.”

50PLUS vindt dat het kabinet de kritische uitspraak van de Raad van State fundamenteel ter harte moet gaan nemen in het belang van de gedupeerde Groningers en passende maatregelen moet voorbereiden in afwachting van de definitieve uitspraak later dit jaar.

=======================================

Informatie met betrekking tot procedure Raad van State

Het kabinet heeft eind 2014 besloten de gaswinning in Groningen te verminderen. De totale gaswinning in het Groningerveld gaat - met het besluit dat het kabinet in december heeft genomen - van 42,5 miljard m³ in 2014 naar 39,4 miljard m³ in 2015. Het Instemmingsbesluit is genomen op grond van de Mijnbouwwet.

Vandaag heeft de afdeling Bestuursrecht van de Raad van State een voorlopige uitspraak gedaan met betrekking tot spoedverzoeken van de Stichting Vrienden van Groningen Centraal, en de fracties van SP, CDA en GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen, tegen het instemmingsbesluit van het kabinet.

In totaal heeft de afdeling Bestuursrechtspraak ruim 40 beroepschriften ontvangen, waaronder die van het college van Gedeputeerde Staten van Groningen, diverse Groningse gemeenten, Veiligheidsregio Groningen en een aantal individuele bezwaarmakers. De afdeling Bestuursrechtspraak zal deze beroepschriften later dit jaar op een rechtszitting behandelen. Daarna doet zij een definitieve uitspraak in deze zaak.