Jemen onder vuur

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op dinsdag 31 maart 2015, 15:37.

Bijna een week geleden begon een coalitie van voornamelijk Arabische landen onder leiding van Saudi-Arabië een militaire campagne in Jemen. Het doel is om de opmars van de Houthi opstandelingen te stuiten. Ik geloof niet dat de grote interne spanningen in Jemen weggebombardeerd kunnen worden en heb ook grote zorgen over berichten over burgerdoden. Ik heb de minister daarom de volgende vragen gesteld:

1

Bent u bekend met de berichten van mensenrechtenorganisaties en journalisten over tientallen burgerdoden door luchtaanvallen van onder meer Saudi-Arabië op doelen in Jemen, onder andere een aanval op een vluchtelingenkamp? 1)Welk beeld heeft u hiervan?

2

Deelt u de zorgen van Amnesty International en Human Rights Watch dat dergelijke aanvallen mogelijk in strijd zijn met het oorlogsrecht? Indien ja, hoe spreekt u de landen hierop aan?

3

Kunt u bevestigen dat de door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie weigert een medisch vliegtuig van het Internationale Rode Kruis te laten landen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa? 2) Indien dit klopt, spreekt u de landen van de coalitie hierop aan?

4

Deelt u mijn analyse dat luchtaanvallen door de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië bijdragen aan verdere escalatie van het conflict in Jemen? Indien neen, waarom niet?

5

Bent u bereid om de luchtaanvallen op Jemen te veroordelen en op te roepen tot het direct staken hiervan zodat teruggekeerd kan worden naar onderhandelingen onder leiding van de VN? Kunt u uw antwoord toelichten en deze vragen spoedig beantwoorden?

Bronnen:

1

Six children among dozens killed in Saudi Arabian-led airstrikes, https://www.amnesty.org/en/articles/news/2015/03/yemen-six-children-killed-in-saudi-arabian-airstrikes/, 26 maart 2015 & Saudi-Led Airstrikes Take Civilian Toll, http://www.hrw.org/news/2015/03/28/yemen-saudi-led-airstrikes-take-civilian-toll, 28 maart 2015 & Yemen civilian death toll mounts, as families flee Saudi-led air strikes, http://www.smh.com.au/world/yemen-civilian-death-toll-mounts-as-families-flee-saudiled-air-strikes-20150331-1mbjbd.html, 31 maart 2015.

2

‘Rode Kruis krijgt geen toegang tot Jemen’, http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/31/rode-kruis-krijgt-geen-toegang-tot-jemen/, 31 maart 2015.