Reactie D66 op Commissie voorstel uitwisseling informatie belastingdeals

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 17 maart 2015.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld reageert op voorstel Europese Commissie voor automatische uitwisseling informatie over belastingdeals.

"D66 is positief over de voorstellen. Het tegengaan van belastingontwijking moet in tijden van bezuinigingen hoge prioriteit zijn. MKB en burgers betalen de volle mep terwijl grote, grensoverschrijdende bedrijven door slimme trucs soms niet meer dan 1 of 2 procent belasting betalen. Nationale regeringen hebben tot nu toe oplossingen geblokkeerd met verwijzing naar subsidiariteit, maar onze bedrijven en burgers betalen daarvoor de rekening. De Commissie heeft nu het initiatief genomen voor een Europese grensoverschrijdende aanpak van belastingontwijking, de bal ligt nu bij de lidstaten."

"Geld kent kent geen grenzen en geen subsidiariteit. Belastingontwijking heeft een Europese oplossing nodig. Tegenstanders mogen aan de burgers en ondernemers uitleggen waarom ze de aanpak blokkeren. Er is niets mis met eerlijke concurrentie op belastingtarieven, maar tax rulings mogen niet leiden tot belastingvermijding en belastingontduiking door gebrek aan transparantie. Daarom is D66 voorstander voor een gemeenschappelijke grondslag voor vennootschapsbelasting."

Sophie in 't Veld is namens de liberale Europese fractie (ALDE) schaduwrapporteur op het wetgevend rapport naar aanleiding van Luxleaks.