Schriftelijke vragen aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht “Opeens wit: ophef over verfbeurt consulaat Angola”
Vragen van de leden De Caluwé en Arno Rutte aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht “Opeens wit: ophef over verfbeurt consulaat Angola” over het verven van het Rijksmonument in Rotterdam, waarin het consulaat van Angola is gevestigd.
1 Heeft u kennisgenomen van het bericht “Opeens wit: ophef over verfbeurt consulaat Angola” over het verven van het Rijksmonument in Rotterdam, waarin het consulaat van Angola is gevestigd. (Dit bericht kunt u vinden door HIER te klikken.)
2 Is voor de werkzaamheden aan de gevel van het Rijksmonument aan de Mathenesserlaan in Rotterdam inderdaad geen vergunning verleend, zoals gesteld in het artikel?
3 Is het consulaat van Angola eigenaar of huurder van dit pand?
4 Indien het consulaat eigenaar is, hoe beoordeelt u het standpunt dat het pand daarmee grondgebied van Angola zou zijn geworden, zoals kennelijk is verklaard tegenover inspecteurs van Bouw- en Woningtoezicht?
5 In hoeverre worden diplomatieke diensten, die monumentale panden verwerven, gewezen op de regels en procedures omtrent dit soort panden?
6 In hoeverre worden nieuwe eigenaren van monumentale panden in het algemeen bij aankoop gewezen op de bijzondere status van die panden en de rechten en plichten, die daaruit volgen?
7 In hoeverre zijn er mogelijkheden om de ontstane schade op de opdrachtgever te verhalen? Zullen daartoe stappen worden ondernomen? Zo nee, waarom niet?
8 Bent u bekend met in het artikel genoemde plannen om ook aan de binnenkant verbouwingen te verrichten? Zo ja, ziet u erop toe dat de juiste procedures en regels voor een dergelijke verbouwing worden gevolgd en nageleefd?
9 Welke maatregelen overweegt u om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen?
Ook de Rotterdamse VVD gemeenteraadsfractie heeft hier vragen over gesteld. Deze kunt u vinden door HIER te klikken.
Toelichting: Deze vragen dienen ter aanvulling op eerder gestelde schriftelijke vragen in de Tweede Kamer
- 1.VVD-politica die al op jonge leeftijd politieke belangstelling kreeg en in 2011 Tweede Kamerlid werd. Eerder was zij actief als voorzitter van de VVD-commissie voor cultuur en media. Zij was manager crisiscommunicatie en public affairs bij Burson Marsteller en werkte daarvoor bij het COT van prof. Uri Rosenthal. Als Tweede Kamerlid woordvoerster buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, maar zij hield zich ook bezig met dossiers als rijksdienst, persoonsgegevens, ICT en renovatie Binnenhof. Maakte diverse keren deel uit van waarnemingsmissies bij verkiezingen.