Nederlands farmaciebedrijf levert executie-medicijn

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op donderdag 5 maart 2015, 10:13.

Het programma Nieuwsuur meldde eergisteren dat het farmaciebedrijf Mylan, dat in de VS een medicijn levert voor executies, sinds kort in Nederland is gevestigd. Ik vind het zeer onwenselijk dat een leverancier van hulpmiddelen voor executies in Nederland zetelt. De minister moet daar tegen optreden. Daarom heb ik, samen met mijn collega Michiel van Nispen, onderstaande vragen gesteld:

1

Kent u het bericht ‘‘Nederlands farmaciebedrijf levert executie-medicijn’’? 1)

2

Is het juist dat een medicijn van het farmaciebedrijf Mylan reeds bij executies in de VS is gebruikt en dat het bedrijf sinds deze week op papier een Nederlands bedrijf is? Kunt u uw antwoord toelichten?

3

Is het juist dat de EU de export van hulpmiddelen voor de doodstraf heeft verboden? Welke regels gelden hier precies?

4

Deelt u mijn opvatting dat het zeer onwenselijk is dat een leverancier van hulpmiddelen voor executies in Nederland is gevestigd? Indien neen, waarom niet? Zo ja, wat kunt u doen om het bedrijf aan te sporen te stoppen met het leveren van hulpmiddelen voor executies?

Bron:

1

‘Nederlands farmaciebedrijf levert executie-medicijn’, http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2022507-nederlands-farmaciebedrijf-levert-executie-medicijn.html, 3 maart 2015.