Offensief tegen ‘Kremlin-tv’ en jihadi’s op Facebook

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 25 februari 2015, 17:05.

‘Gehersenspoelde’ Russen en jihadi’s moeten op andere gedachten worden gebracht. EU en NAVO gaan daarom investeren in tegenpropaganda. „Beetje laat, maar er gebeurt eindelijk wat.”

Op de hoofdkwartieren van EU en NAVO maken diplomaten zich grote zorgen, want: het Westen heeft geen antwoord op „de effectieve propaganda” van Rusland en Islamitische Staat. Wie heeft controle over het verhaal? Wie heeft de beste argumenten? In Brussels jargon: Who is in control of the narrative? „Wij in ieder geval niet,” zeggen diplomaten.

„Het Kremlin zal het afdoen als EU-propaganda, zeer voorspelbaar, maar dat moeten we dan maar negeren”, vindt VVD-fractieleider in het Europarlement Hans van Baalen. „Poetin investeert honderden miljoenen in het misleiden van zijn volk. Russen worden gehersenspoeld. Ze denken dat in het oosten van Oekraïne genocide wordt gepleegd door een nazibewind in Kiev dat wordt gesteund door de EU.”

Als het maar geen botte propaganda wordt, hoopt VVD-europarlementariër Van Baalen. „Een vereiste is dat de redactie volstrekt onafhankelijk is.”

Maar Deutsche Welle en BBC bieden al nieuwsvoorziening in het Russisch - zijn zij niet geloofwaardiger en onafhankelijker dan een met overheidsgeld gesteund medium uit EU-hoofdstad Brussel?

Van Baalen: „Wat maakt het uit wie het financiert? Als we met goeie journalistiek veel Russen bereiken is het geslaagd.”

Dat de Nederlandse injectie van ruim een half miljoen euro haaks staat op het Moskou-vriendelijke beleid van Nederland van de afgelopen jaren, vindt de VVD’er geen probleem: „Vergeet niet dat iedereen lange tijd dacht dat je met Poetin kon praten. Maar inmiddels weten we allemaal beter.”

Lees het hele artikel in NRC Handelsblad (abonnees) of via Blendle (€ 0,29)