CDA: drugsbestrijding laat te wensen over - Hoofdinhoud
Drugsbestrijders laten steken vallen, vreest het CDA. Politiediensten en overheden werken onvoldoende samen over de grens. Lambert van Nistelrooij en Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementsleden) hebben hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.
"Vlakbij de Belgische grens in Brabant ligt regelmatig afval van xtc-fabriekjes. Wij vragen ons af of de samenwerking van de politie over grenzen heen de instroom van chemicaliën weet te voorkomen. Wij krijgen uit zowel Brabant als Limburg signalen van niet", zegt Lambert van Nistelrooij.
Het vele afval van drugslabs is een gevaar voor het milieu. "Brabant en Limburg mogen niet de illegale stortplaats van de Benelux worden".
Zelfs de bestuurlijke aanpak van de drugsmaffia houdt vaak op bij de grens. "Een drugscrimineel die in Terneuzen een bedrijfsvergunning verliest, kan in Knokke kennelijk gewoon een nieuwe vergunning krijgen. Te gek voor woorden in één Europa", vindt van Nistelrooij. "Criminelen, productiemiddelen en afval van xtc-labs gaan alsmaar de grens over. Maar onze indruk is dat de politie en het bestuur amper over de grens samenwerken. "Europol biedt de mogelijkheden voor politiediensten van lidstaten om op deze problematiek samen te werken. Maken Nederland, België en Frankrijk er wel gebruik van?", aldus Jeroen Lenaers.
De CDA-Europarlementsleden pleiten voor een conferentie op dit specifieke onderwerp. Vaak stokt goede samenwerking bij het gebrek aan goede contacten over de grens, dat zien wij ook in ons werk. Een conferentie zou een antwoord kunnen zijn.
De CDA-Europarlementsleden zien ook een taak voor de EU. Zo laten xtc-fabrikanten bepaalde grote glazen bollen voor hun labs nu vrijwel ongehinderd vanuit China naar Europa komen. Nederland controleert wel, maar bij de douane in andere landen gaat geen alarmbelletje rinkelen. Wellicht is het een idee als de EU daar importcontrole op instelt.