50PLUS wil aandacht voor oudere werkloze

Met dank overgenomen van H.C.M. (Henk) Krol i, gepubliceerd op vrijdag 13 februari 2015.

Schriftelijke vragen van het lid Krol (50PLUS) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake het artikel “CBS: Werkgelegenheid trekt aan”, gepubliceerd op de website dd. 13 februari 2015.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht “CBS: Werkgelegenheid trekt aan”, gepubliceerd op de website dd. 13 februari 2015?
  • 2. 
    Hoe beoordeelt u de conclusie van het CBS dat de daling van het aantal werklozen met 30 000 vrijwel geheel voor rekening kwam van 45-minners, tezamen met de conclusie dat de werkloosheid onder 45-plussers juist hoger was dan in dezelfde periode een jaar eerder?
  • 3. 
    Hoe beoordeelt u het bericht dat tegenover de afname van kortdurende werkloosheid, de langdurige werkloosheid juist is toegenomen? En hoe beoordeelt u daarbij het bericht dat in het laatste kwartaal van 2014 ruim 60% van de werkloze 45-plussers langdurig werkloos was?
  • 4. 
    De beroepsbevolking is in het laatste kwartaal gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Het kabinet heeft de wens om de Wet Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd in te voeren. Bent u het eens met 50PLUS dat het invoeren van deze wet de beroepsbevolking zal doen toenemen, en dat de stijging geheel uit oudere werknemers zal bestaan?
  • 5. 
    Acht u deze stijging wenselijk in het licht van de CBS-conclusie dat de banengroei vrijwel geheel ten goede kwam aan 45-minners op de arbeidsmarkt? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 6. 
    Bent u bereid om de looptijd van het Actieplan50pluswerkt te verlengen en het budget ervan te verhogen, als de Wet Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd wordt aangenomen en het aantal oudere werknemers op de arbeidsmarkt dus zal toenemen? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 7. 
    Denkt u in het licht van de CBS-conclusies genoemd in vraag 2 en 3dat het Actieplan, de Wet Werken na de AOW-gerechtigde leeftijden ander beleid gericht op arbeidsdeelname van 50-plussersvoldoende krachtig en intensief is om meer 50-plussers aan het werk te krijgen, én het potentieel groeiende arbeidsmarktaanbod van deze groep te bedienen, zonder dat er verdringing plaatsvindt?Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 8. 
    Kunt u aangegeven welke toename van het arbeidsmarktpotentieel van ouderen in de komende decennia te verwachten is, als gevolg van de (versnelde) verhoging van de AOW-leeftijd? Welke economische groei is naar verwachting minimaal nodig om dit groeiende arbeidsmarktpotentieel ook daadwerkelijk goed te kunnen accommoderen op de arbeidsmarkt?
  • 9. 
    In uw brief dd. 10 februari 2015 () geeft u aan dat er geen gegevens over werkloosheid onder 55-65-jarigen in de grafiek zijn weergegeven, omdat het CBS deze gegevens niet bijhoudt. Bent u het met 50PLUS eens dat het wel van belang is deze gegevens te monitoren, ook om de effectiviteit van het genoemde Actieplan (mede) te kunnen beoordelen? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 10. 
    In de Arbeidsmarktmonitor 2014 (gedateerd oktober 2014) staan op pagina 22 twee tabellen, waarin in- en uitstroomcijfers inzake de WW worden weergegeven, op basis van leeftijdscohorten. Hierin worden gegevens weergegeven van de groep 55-65-jarigen. De gegevens komen van het UWV en zijn dus wel degelijk beschikbaar. Bent u bereid om de specifieke gegevens van deze groep voortaan actief te betrekken bij voortgangsrapportages van de aanpak werkloosheid? Kunt u uw antwoord toelichten?

*