D66: Democratie en mensenrechten zijn geen red tape

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 11 februari 2015.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld roept Eurocommissaris Timmermans wederom op grondrechten net zo strikt te waarborgen als de afspraken binnen de Eurozone. Ze presenteerde vorige maand de grondrechtenvariant van het Europees semester: een bindend Europees pact om de Europese democratie, rechtsstaat en fundamentele rechten te beschermen.

“De situatie in Hongarije toont aan dat Europa niet in staat, noch bereid is onze democratische waarden te waarborgen. D66 stelt daarom een Europese grondrechten-APK voor waaraan alle lidstaten periodiek onderworpen moeten worden", aldus In 't Veld. Supercommissaris Timmermans reageerde eerder terughoudend op het liberale voorstel. In 't Veld: "Zijn democratie en mensenrechten nu ook red tape voor de Commissie? De tijd van stille diplomatie is voorbij, lidstaten moeten met de billen bloot."

Jaarlijks scorebord

D66 wil dat er jaarlijks een scorebord wordt bijgehouden zodat direct zichtbaar is of een lidstaat mensenrechten respecteert. Zolang de Commissie dat zelf niet doet, zal de Europese liberale fractie (ALDE) dat jaarlijks zelf doen. In 't Veld: "Het is heel simpel: niemand houdt ervan de slechtste van de klas te zijn. Via de kleuren groen, geel en rood is de staat van de democratie, rechtsstaat en fundamentele rechten in alle 28 individuele lidstaten in een oogopslag zichtbaar." Dit najaar zal het eerste scorebord gepresenteerd worden, ALDE nodigt alle politieke fracties uit hieraan mee te werken. “Niet alleen toetredende landen moeten onder een vergrootglas gelegd worden, ook landen die al lid zijn van de EU moeten zich aan het Europees handvest van de grondrechten houden.”

Vorige week presenteerde In 't Veld de geanonimiseerde versie van het scorebord (zie hieronder), tijdens de ALDE-bijeenkomst "An EU Democratic Governance Pact". De bijeenkomst is hier terug te zien.