Reactie op Europees onderzoek naar ondervragingstechnieken CIA

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 11 februari 2015.

Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen naar aanleiding van een rapport van de Amerikaanse Senaat over de ondervragingstechnieken die de CIA gebruikte na de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Namens de Europese liberale fractie (ALDE) is D66-Europarlementarier Sophie in ‘t Veld een van de aanjagers van een Europees onderzoek. Lees hieronder haar reactie:

“De Amerikanen zetten eindelijk een eerste stap in het afleggen van rekenschap zoals dat hoort in een democratie. In 2006 deed het Europees Parlement al onderzoek naar het werk van de CIA op Europees grondgebied. Het is goed dat het onderwerp op de Europese agenda staat. Ook Europa moet verantwoording afleggen. Ik ben blij dat het Europees Parlement wederom zelf onderzoek gaat doen. En al duurt het jaren, de waarheid moet boven komen. Dat is wat een democratische rechtsstaat onderscheidt van een bananenrepubliek."

"We moeten niet alleen naar Amerika kijken, maar ook zeker naar de rol die Europa heeft gehad. Ik verwacht dat de lidstaten nu ook eindelijk verantwoording afleggen voor de rol die zij hebben gespeeld. Ze hebben steun gegeven aan het programma en soms zelfs actief bijgedragen. Nederland is als lid van de nine eyes, een van de acht hechtste bondgenoten van de VS. Of Nederland was op de hoogte van de martelpraktijken, of we werden niet geïnformeerd. In beide gevallen is het slecht nieuws. Het is de hoogste tijd dat er volledige openbaarheid komt en rekenschap wordt afgelegd."

In ‘t Veld was lid van de parlementaire commissie die in 2006 onderzoek deed naar het bestaan van geheime CIA-detentiecentra in de Europese Unie en het gebruik van Europese luchthavens door de CIA om terrorismeverdachten te vervoeren naar martelplaatsen.

Foto: CreativeCommons, StephenMitchell