D66: baseer anti-terreurbeleid op feiten

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 11 februari 2015.

In ’t Veld: “Na de aanslagen in Parijs zijn mensen geschrokken en bang. We moeten die gevoelens beantwoorden met echte veiligheid, niet met schijnmaatregelen. Europa heeft een krachtige aanpak van terrorisme nodig.” Het Europees Parlement stemt morgen over een voorstel tot deze aanpak.

Op initiatief van D66 bevat de resolutie van het Parlement een serie bepalingen om maatregelen voor terreurbestrijding aan strakkere regels te binden, en om de bestaande instrumenten beter te benutten. "De Pavlov-reactie van het steeds maar uitbreiden van bevoegdheden maakt ons niet veiliger, maar ondermijnt wel onze rechtsstaat en de grondrechten", zegt In 't Veld.

Toets

In ’t Veld krijgt brede steun voor haar voorstel om een noodzakelijkheids- en proportionaliteitstoets te laten uitvoeren voor een Europese verplichting om passagiersgegevens op te slaan. Deze toets moet gedaan worden door o.a. vertegenwoordigers van de nationale autoriteiten gegevensbescherming. “D66 staat open voor een nieuw voorstel, onder de voorwaarden dat de effectiviteit bewezen wordt en het voorstel niet verder gaat dan strikt noodzakelijk. Na 8 jaar kan de Commissie nog steeds niet aantonen waarom we juist in dit datasysteem zouden moeten investeren. We moeten niet verzanden in een politieke discussie, daarom wil ik een objectief oordeel van experts”, aldus In ’t Veld.

Effectiviteit

“De samenwerking tussen de nationale politie- en inlichtingendiensten moet sterk verbeterd worden. Bij de aanslagen in Londen, Madrid en nu ook in Parijs blijkt dat veel informatie al bekend was, maar niet gedeeld werd. De aanpak van terreur moet niet worden gedaan vanaf 28 nationale eilandjes”, zegt In ’t Veld. D66 verwelkomt dan ook de plannen van het Europees Parlement om binnen Europol een Europees anti-terreurplatform op te richten dat zich volledig gaat bezig houden met het verbeteren van samenwerking tussen nationale diensten.

Foto: CreativeCommons, Bob Mical