Draghi kan het niet alleen - Hoofdinhoud
Vandaag heeft de ECB een opkoopprogramma van 1140 miljard euro gelanceerd. De vraag is natuurlijk of de ingreep hét wondermiddel zal zijn. Dat is het in mijn ogen alleen wanneer leiders van de eurozone deze stap oppakken als een signaal om zelf met gedurfde voorstellen te komen om de economie aan te zwengelen.
Het plan van Draghi verdient het voordeel van de twijfel . Het is de sterkste ingreep van het bestaan van de ECB is en kan werkelijk leiden tot een nu noodzakelijke stijgende inflatie. Maar er worden meer wonderen verwacht van Draghi: dalende rente, een aantrekkende exportpositie van de EU en meer geld voor investeringen. Daarvoor is het de vraag of het plan op het juiste moment en in de juiste omvang komt.
Daar komt nog bij dat Draghi niet helemaal ‘va banque’ gaat met dit plan. Als compromis is er geen sprake van een volledig Europees opkoopprogramma, maar zullen ook de nationale centrale banken obligaties opkopen. De vraag is of dit een sterk genoeg signaal is om het vertrouwen in de euro te herstellen, meer dan nodig nu de Grieken zondag opnieuw voor cruciale verkiezingen naar de stembus gaan.
Twee jaar geleden zei Draghi ‘alles wat nodig is’ te willen doen om de eurozone er bovenop te helpen. Vandaag lijkt die opdracht groter dan ooit. Investeringen blijven dalen, groei stagneert en deflatie laat schulden aanzwellen. Het vertrouwen in de euro als munt is nog altijd kwetsbaar. Het opschonen van bankbalansen met vers geld, wat Draghi nu voorstelt, is misschien een begin van een antwoord. Maar dit “alles wat nodig is” noemen, is teveel gezegd. Dat kan Draghi ook niet alleen. Daar zijn ook politieke keuzes in de Eurolanden zelf voor nodig.