Straatsburg deze week:15 t/m 18 december

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op vrijdag 19 december 2014, 2:01.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Goedkeuring vierde en laatste operationeel programma Europese fondsen Nederland

De Europese Commissie heeft op dinsdag 16 december het vierde en laatste operationele programma van de Europese Structuur- en Investeringsfondsen goedgekeurd voor Nederland. Dit maakt de weg vrij voor investeringen in innovatie en onderzoek, zoals voor gezond en actief ouder worden en een duurzame economie. Nederland ligt goed op schema. We behoren tot de kopgroep van de Europese landen die een "OK stempel" van de Europese Commissie hebben gekregen.

Deze overheidsinvesteringen zullen ook private investeringen aanwakkeren, is de verwachting. Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) krijgt 113,6 miljoen EUR uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Europa betaalt 50%, de rest wordt door bedrijven en overheden in Nederland op tafel gelegd. Dit zal minstens 100 midden- en kleine bedrijven stimuleren en zo'n 50 miljoen EUR aan private investeringen uitlokken.

De Nederlandse regio's worden ook in staat gesteld met partners buiten de landgrenzen samen te werken. Studenten en bedrijven worden binnen de overeengekomen slimme specialisaties in staat gesteld in Nederland ervaring op te doen. De EU gaat de kosten hiervan vergoeden. Ik verwacht dat Nederlandse topregio's zoals Brainport Eindhoven hier actief gebruik van gaan maken.

EU-budget van 2014-2015

Op woensdag 17 december heeft het Europees Parlement ingestemd met de aanvullende EU-begrotingen voor 2014 en de begroting van 2015. Het totale niveau van de betalingen in 2015 is vastgesteld op 141 miljard EUR. Europa zet hiermee in op groen, groei en banen. Er is afgesproken met de Commissie en de Raad om een plan te hebben om de onbetaalde rekeningen op de lange termijn aan te pakken. Ik ben blij dat dit compromis er op aandringen van het Parlement voor zorgt dat het niveau van de onbetaalde rekeningen in ieder geval in 2014 hiermee niet verder groeit.

CDA over Palestina resolutie: geen erkenning zonder twee-statenoplossing

Op woensdag 17 december heeft het Europees Parlement voorwaardelijk ingestemd met de erkenning van de Palestijnse staat.

Voor het CDA is het bereiken van duurzame vrede en veiligheid in het Midden-Oosten van het grootste belang. Sinds jaar en dag spelen Europese landen en de EU een belangrijke rol bij het op gang brengen van onderhandelingen en het werken naar een vreedzame oplossing.

Het CDA heeft voor de gemeenschappelijke resolutie (B8-0277/2014) gestemd, omdat deze positief staat tegenover erkenning van Palestina als staat, maar dan wel in het kader van de vredesonderhandelingen en het bereiken van een twee-statenoplossing. Op geen enkele wijze spreekt deze resolutie van een onmiddellijke erkenning van een Palestijnse staat.

De fracties die dat wel beweren, misbruiken dit belangrijke debat. De originele teksten van S&D en de Groenen vroegen om onmiddellijke en zelfs onvoorwaardelijke erkenning (zie onder). Dat is wat het CDA betreft onacceptabel en onverstandig.

Voor het CDA staat voorop dat er sprake kan zijn van erkenning als deze tot stand komt tijdens vredesonderhandelingen tussen beide partijen en in het kader van het bereiken van een twee-statenoplossing.

De compromistekst die is aangenomen door het Europees Parlement, is hier te vinden:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fTEXT%2bMOTION%2bP8-RC-2014-0277%2b0%2bDOC%2bXML%2bV0%2f%2fNL&language=NL