Reactie op Amerikaans senaatsrapport martelpraktijken CIA

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 17 december 2014.

“Nu Amerika eindelijk onderzoek doet naar de martelpraktijken van de eigen inlichtingendienst, hoop ik dat Europese en andere landen zullen volgen. Europa moet openheid geven over haar rol in dit geheel. Openbaarheid en afrekenbaarheid horen bij een volwaardige democratie. Martelen is een misdaad, de verantwoordelijken en medeplichtigen moeten voor de rechter komen.”

“Het Amerikaans rapport demonstreert dat de acties van inlichtingendiensten fors uit de hand zijn gelopen sinds de start van de strijd tegen terreur. Vanuit meerdere hoeken is veelvuldig de oproep gedaan meer toezicht te houden op de massa controle van de NSA en anderen. De baas van de Europese inlichtingendienst Intcen stelt dat ze niet kunnen vaststellen of de informatie die zij ontvangen uit martelingen verkregen is. Dat roept de vraag op wie er toezicht houdt op Intcen en waarom zij informatie zouden krijgen van de Amerikanen.”

“Nederland hoort bij de 8 naaste bondgenoten van de VS, de zogenaamde Nine Eyes. Dat roept de vraag op wat de rol van Nederland was. Wat wisten we en als we niets wisten, waarom ben je dan lid van de Nine Eyes?”

In februari wordt in het Europees Parlement gestemd over een resolutie.

Foto: CreativeCommons, Michael Coghian