D66: Timmermans stelt verkeerde prioriteiten

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 16 december 2014.

“Het schrappen van wetsvoorstellen is geen objectieve selectie, maar altijd een kwestie van politieke voorkeuren. Wetten zijn de uitkomst van een democratisch proces. Daar mag de Europese Commissie niet zomaar overheen walsen”, aldus D66-fractievoorzitter Sophie in ’t Veld in reactie op het werkprogramma 2015 van de Europese Commissie. “D66 verwelkomt minder regeldruk en betere regelgeving, maar dat is iets anders dan botweg regels schrappen zonder enkele onderbouwing. Het is teleurstellend dat ze niet eerst het debat aangegaan zijn met het Parlement over wat de belangrijke thema’s zijn.”

Verantwoordelijkheid

De meerderheid van de te schrappen voorstellen liggen op het gebied van milieu, waarden of op sociaal terrein. Het meest gebruikte argument voor schrappen, is dat het voorstel vastzit in de Raad. “Europa blijft stil staan als we telkens moeten wachten tot de lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen. Als dat de regel was dan hadden we nu geen bankenunie, geen veiligheidsregels binnen de interne markt en geen gemeenschappelijk asiel beleid”, aldus In ’t Veld. Een aantal voorstellen die ook vastzitten in de raad zijn de anti-discriminatierichtlijn en de verordening over transparantie. D66 is benieuwd of dat betekent dat Timmermans op termijn ook deze voorstellen zal schrappen.

Stilstand

In het werkprogramma maakte de Commissie ook bekend wetsvoorstellen voor luchtkwaliteit en afval te willen herzien. Uit een eerdere gelekte versie leek het er op dat Timmermans de afvalwetgeving volledig wilde schrappen, maar hij geeft aan met een nieuw voorstel te komen in 2015. D66-Europarlementarier Gerben-Jan Gerbrandy: “Dit is de tweede keer in minder dan een maand dat Timmermans terugkrabbelt. Nu moeten we echter wel opnieuw het proces in, en gaat er volstrekt onnodig veel tijd verloren. Europa moet zo snel mogelijk de omslag maken naar een circulaire economie. Het afvalpakket vormde daarvoor de basis. Dat zou de Europese industrie meer dan 600 miljard euro per jaar besparen. Maar kennelijk vindt de Commissie dat geen prioriteit.”

Foto: CreativeCommons, Brian Talbot