'Midden-Oosten is geen Ikea-meubel'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 15 december 2014, 10:35.

Europa maakt zich opvallend sterk voor de Palestijnse zaak. Veel landen willen Palestina erkennen, en woensdag stemt het Europarlement daarover - tot woede van Israël. Een loos gebaar, of kan erkenning helpen het Midden-Oostenconflict eindelijk op te lossen?

"Het Midden-Oosten is ingewikkelder dan een doe-het-zelf-meubel van Ikea", sneerde Israëls ultra-nationalistische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman kort nadat Zweden tot erkenning was overgegaan.

Deze kritiek vindt weerklank bij sommige Europarlementariërs, zoals VVD'er Hans van Baalen.

Ook hij wil Palestina pas erkennen als sluitstuk van onderhandelingen. Bovendien voldoet het gebied wat hem betreft op dit moment niet aan de criteria voor een staat, omdat er twee besturen zijn: de Palestijnse Autoriteit regeert over de Westelijke Jordaanoever, en Hamas heerst in de Gazastrook. "Daar komt bij dat Hamas Israël niet erkent", zegt Van Baalen. "Pas als de Palestijnen één regering hebben die Israël erkent, kun je hen als staat erkennen. Als je Palestina nu erkent, is dat sowieso een symbolisch en loos gebaar, omdat het voor de Palestijnen niets zal veranderen. Het zal alleen maar leiden tot meer frustratie."

Lees het hele artikel in Trouw of via Blendle (€ 0,20)