Radiocolumn november 2014: Na saneren weer investeren - Hoofdinhoud
Alle banken in Europa zijn onder een vergrootglas gelegd voor de zogenaamde stresstest. De meesten kwamen met de schrik vrij. Ze kregen wel de boodschap, dat ze nog verder moeten saneren en aansterken om zo in tijden van crisis zelfstandig te kunnen overleven. Het gaat dus langzaam vooruit. Maar toch krijgt het bedrijfsleven bij de vraag naar krediet bij de banken vaak nog nul op het rekest. Om ze in beweging te krijgen heb ik mijn hoop gevestigd op het groei- en investeringsplan van de Europese Commissie.
Als de Europese Investeringsbank (EIB) garant staat komen de banken en andere, private geldverstrekkers wel in beweging, zo is het idee. De bankensector moet uit zijn schuilplaats komen en weer geld gaan verstrekken. Van saneren naar weer investeren. In Brabant zijn al goede ervaringen opgedaan met EIB-garanties, waardoor ook de banken hebben meegedaan in financieringen voor innovaties van het bedrijfsleven. Het gaat om krediet dat moet worden terugbetaald. Maar het nieuwe element is, dat Luxemburg bij een faillissement of groot verlies garant staat en voor het tekort opdraait.
Ik zie ook voor Brabant veel in het Junckerplan; zeker als ook het midden- en kleinbedrijf kansen krijgen. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) kan daarbij een belangrijke ondersteunende rol vervullen. De EIB is zeker bereid ook met hen zaken te doen.
Ik hoor graag wat u ervan vindt. Neem contact op met uw lokale omroep
of kijk op www.lambertvannistelrooij.nl
Meer informatie: