Veiligheid op de werkvloer in Europa onder druk - Hoofdinhoud
De vermindering van regeldruk en het terugdringen van bureaucratische rompslomp. Wie is er geen voorstander van? Maar de veiligheid en gezondheid van werknemers mag hierdoor onder geen beding erop achteruit gaan. De Europese Unie mag niet toelaten dat onder de noemer van “minder regels voor bedrijven”, werknemers de dupe worden.
In de onlangs gepresenteerde strategie voor veiligheid en gezondheid op het werk van de Europese Commissie baart een van de zeven gestelde doelstellingen mij in het bijzonder grote zorgen: het versimpelen van bestaande regels, die juist zijn ingesteld om werknemers te beschermen.
Door het exclusieve marktdenken van de voorbije jaren is er nauwelijks aandacht geweest voor de nadelige gevolgen van het vrije verkeer van werknemers. Er is een wildgroei ontstaan aan nieuwe vormen van arbeidsovereenkomsten: schijnzelfstandigen, flexwerkers of mensen die aanhoudend onder precaire uitzendcontractenwerken zonder enig oog op vastigheid en zonder dezelfde arbeidsbescherming. Zo gaat het hierbij dus niet om de welwillende hoogopgeleide zzp’ers, maar bijvoorbeeld om de vele mensen die door hun werkgever worden gedwongen hun vaste contract in te ruilen voor onzekere schijnzelfstandigheid. Ik verwacht van de Europese Commissie een antwoord op deze tendens.
Daarbij is er nog een groep werknemers die mijn bijzondere aandacht krijgen: onder meer politieagenten en militairen vallen buiten de regelgeving, omdat ze in overheidsdienst zijn. Zij vallen buiten het strategisch kader voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Juist deze mensen, die zich inzetten voor onze veiligheid, hebben net zo goed recht op een fatsoenlijke werkomgeving.
Deze punten heb ik tijdens de afgelopen plenaire vergadering in Straatsburg aangekaart bij de Europese Commissie. Commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken, Marianne Thyssen, heeft dan ook toegezegd te gaan kijken hoe wij in Europa ook de bescherming van werknemers die voor onze veiligheid werken in overheidsdienst te kunnen garanderen. En dat is een goed begin.
Je kunt mijn bijdrage hier terugkijken.