Geef maximale ruimte aan bewoners en bedrijven

Met dank overgenomen van H.S. (Hayke) Veldman i, gepubliceerd op zaterdag 18 oktober 2014.

Gelukkig trekt langzaam maar zeker de woningmarkt weer aan. Het zijn zware jaren geweest. Mensen kregen lastig een hypotheek, bedrijven moeilijk een lening. Nieuwbouw en verbouw, op meerdere fronten zat het tegen.

Dankzij een aantal tijdelijke stimuleringsmaatregelen, zoals de aanpak van restschulden, verruiming van aftrek van dubbele lasten en een opnieuw verlengd verlaagd BTW-tarief voor verbouw, stijgen de verkoopaantallen en -prijzen weer. Naast deze incidentele voorzieningen moeten structurele maatregelen de woningmarkt weer als markt laten functioneren. Vraag en aanbod moeten elkaar weten te vinden. Zodat iemand die ‘van buiten de regio’ komt en een baan vindt in Nijmegen, hier ook een woning naar wens kan vinden. Een markt waarin iemand die het zich kan permitteren om een huis te kopen een passende hypotheek krijgt. En een situatie waarin iemand die een eigen woning wil gaan bouwen ook zo snel mogelijk kan starten met bouwen.

Structurele voorzieningen vragen iets van alle partners op het ‘speelveld’. Maar het vraagt vooral regionaal maatwerk. Blauwdrukken uit Den Haag gaan stimulering van de woningbouw niet helpen. Wat wel werkt is regionale sturing op behoefte en samenwerking; in de sociale woningbouw alleen mensen laten wonen die het qua inkomen nodig hebben; ‘scheefwoners’ stimuleren naar vrije huur of koop. Hiervoor moet meer ruimte gecreëerd worden voor de bouw van vrijehuurwoningen in plaats van meer sociale woningbouw; meer ruimte voor koopwoningen met goede keuze aan kavels. Dit zou gecombineerd moeten worden met het sneller en meer afschrijven op bouwgrond. Gemeente neem je verlies! Hierdoor kan de grondprijs omlaag.

Bovendien kan de Rijksoverheid zorgen voor nieuwe bouwregelgeving. Door aanpassingen te doen in het vergunningenstelsel en bijvoorbeeld het bouwtoezicht. Minder regels en gecertificeerde werkwijzen. Op termijn biedt ook de Omgevingswet extra ruimte. Maar… de gemeente kan ook nu al allerlei verplichtingen en doelbepalingen in bestemmingsplannen loslaten. Herformuleer nu dichtgetimmerde bestemmingsplannen naar een algemene visie en geef daarbinnen maximale ruimte. Zowel voor nieuwbouw, maar zeker ook voor her- en verbouw. Flexibiliseer het gebruik van bestaande gebouwen en durf te kiezen voor flexibele bestemming en tijdelijke bouw. Eén panacee bestaat hier niet. Kies voor creativiteit, flexibiliteit en regionale samenwerking. Dat helpt wel.

(Column geplaatst in De Gelderlander op 18-10-2014)

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hayke Veldman