Kanteling WMO werpt zijn vruchten af - Hoofdinhoud
De gemeente Nijmegen heeft in 2013 € 1.190.000 bespaard op de individuele voorzieningen WMO. Dit is een direct gevolg van de kanteling van de WMO, die sinds 2008 is ingezet. De kanteling waar de VVD groot voorstander van is, omdat meer vanuit de persoonlijke kracht van cliënten wordt gekeken. Wat kunnen mensen wel in plaats van niet. Door de nadruk te leggen op wat mensen wel kunnen stimuleren we eigenwaarde, participatie en zelfredzaamheid.
De kanteling in de WMO heeft betrekking op een andere manier van werken. Gemeenten werken niet meer claim- en aanbodgericht als het gaat om individuele WMO voorzieningen (dat zijn bijv. elektrische rolstoelen, tilliften, maar ook huishoudelijk hulp), maar veel meer vraag- en resultaatgericht. Er is meer focus op participatie en zelfredzaamheid.
Aan de hand van zogeheten keukentafelgesprekken wordt samen met zorgbehoevende gekeken wat men zelf nog kan doen of waarbij de directe omgeving kan ondersteunen. Wanneer nodig wordt er gekeken of er extra hulp moet worden ingezet. De sociale wijkteams in Lindenholt, Hatert, Noord en Dukenburg werken al op deze manier en de goede resultaten uit 2013 laten zien dat deze werkwijze effectief is. Niet alleen dalen de kosten voor individuele WMO voorzieningen, ook de waardering voor de individuele WMO voorzieningen neemt toe.
Met het oog op 1 januari 2015, waarbij er een aantal zorgtaken vanuit Den Haag en de Provincie zullen worden overgeheveld naar de gemeente, is dit een mooi resultaat dat aantoont dat Nijmegenaren veel meer zelf kunnen dan gedacht wordt. Het individu staat voorop. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Zeker wat betreft zorg en welzijnstaken, dat is een persoonlijk aangelegenheid. Door op persoonlijke, individuele basis te kijken naar behoeftes is er meer mogelijk.