Mukwege voorbeeld voor Europa en de wereld - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement heeft de Sacharov-prijs uitgereikt aan de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege. “Mukwege komt op voor de kwetsbare positie van vrouwen in oorlogsgebieden en is daarmee een voorbeeld voor Europa en de wereld. Hopelijk opent zijn verhaal ons de ogen voor de verschrikkingen die vrouwen wereldwijd ondergaan in oorlogssituaties”, aldus D66-Europarlementarier Sophie in ’t Veld.
Erkenning
“Helaas wordt de inzet van Mukwege nauwelijks erkend in Congo. Deze prijs is niet alleen een internationale erkenning, maar vormt ook morele steun voor zijn werk”, vindt D66-Europarlementarier Marietje Schaake. Schaake wijst bovendien op de noodzaak tot goede handelsregels om de strijd om grondstoffen, een belangrijke bron van het conflict en de corruptie in Congo, te beeindigen.
Verkrachting als oorlogswapen
Tijdens de uitreiking van de prijs sprak Mukwege over de gruwelijke en systematische verkrachting van vrouwen en meisjes als inzet van oorlogswapen. Vrouwen worden zwanger van hun verkrachters maar kunnen geen abortus krijgen. Ze worden gedwongen deze kinderen groot te brengen, terwijl ze uitgestoten worden uit hun gemeenschap.
In ‘t Veld en Schaake vroegen eerder al aandacht voor de aanpak van verkrachting als oorlogswapen in een brief aan de Europese Commissie. In sommige gevallen wordt Europees humanitair beleid afgeremd door voorwaarden van andere donorlanden, waaronder de VS. Dat is onacceptabel, vinden de D66’ers. “De EU moet juist zorgen dat mensenrechten gerespecteerd worden als integraal onderdeel van een effectief gezamenlijk optreden in de wereld. Het is gruwelijk dat vrouwen op grote schaal verkracht worden in oorlogsgebieden. Een ongewenste zwangerschap komt daar soms nog eens bovenop. De EU moet er dan ook alles aan doen om die vrouwen de mogelijkheid te bieden een veilige abortus te krijgen als ze dat willen.”
De Europese liberale fractie heeft Mukwege genomineerd vanwege zijn inzet voor de behandeling van slachtoffers van verkrachtingen in Congolese oorlogsgebieden.