Investeringsplan Juncker is nog niet af

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 26 november 2014.

D66-Europarlementarier Sophie in ’t Veld vindt het investeringsplan van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker nog niet ambitieus genoeg. “Het lijkt alsof hij gehaast een plan in elkaar heeft gezet. Het is een eerste stap in de goede richting maar het plan is zeker nog niet af. D66 vreest dat Juncker het hefboomeffect waarmee hij voor elke geïnvesteerde euro 15 euro opbrengst denkt te genereren, zwaar overschat. Daarnaast mist het plan Europese meerwaarde. Het is nu nog te veel een wensenlijstje van nationale projecten van de lidstaten, waarmee onduidelijk is waarom een Europees investeringsfonds nodig zou zijn”, aldus de D66’er.

Structurele hervorming

Vorige week presenteerde ALDE-fractievoorzitter Guy Verhofstadt het liberale investeringsplan ‘The European Investment and Recovery Act’. “Naast een lijst met investeringen in nieuwe sectoren, zet ALDE ook in op een totaalpakket van structurele hervormingen, belastingverlaging en het verder openen van de interne markt. Ondernemers willen af van 28 kleine eilandjes op het gebied van energie, transport of internet. Hopelijk neemt Juncker onze handreiking aan en kunnen we zij aan zij werken aan een sterker Europa”, aldus In ’t Veld.

Vertrouwen

D66 vindt dat het plan van Juncker nog grondig bewerkt en aangevuld moet worden om het vertrouwen in het Europees bestuur terug te winnen. “De cijfers zijn natuurlijk belangrijk, maar op zichzelf niet genoeg om investeren. Alles valt of staat met de geloofwaardigheid van de politiek en de politieke wil van de leiders. Juncker moet meer moed en ambitie tonen en boven de nationale belangen uitstijgen. Als hij die stap durft te zetten, krijgt hij zeker de steun van de liberale fractie.”

Foto: www.sueldospublicos.com