Geweld tegen vrouwen is geweld tegen mensen

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 25 november 2014.

Vandaag is het de internationale dag voor het uitroeien van geweld tegen vrouwen. Helaas is zo’n dag hard nodig. Ex-President van de VS Jimmy Carter noemde onlangs geweld tegen vrouwen het grootste probleem van onze tijd. Geweld tegen vrouwen vergt talloze slachtoffers, meer dan terreur of natuurrampen. Maar het wordt nauwelijks als een maatschappelijk probleem gezien, alleen als vrouwenkwestie of privézaak. Een waar wereldwijd 1 op de 3 vrouwen mee te maken krijgt.

Huiselijk geweld, genitale verminking, massale en gruwelijke groepsverkrachtingen in oorlogssituaties, vrouwen als prooidieren op straat, meer dan 700 miljoen vrouwen die als meisje het ja-woord moeten geven. In de EU krijgt bijna de helft van de vrouwen te maken met seksuele intimidatie op de werkvloer. De ideologie dat vrouwen minderwaardig zijn, en dat ze geen zeggenschap hebben over hun eigen lichaam, verlaagt de drempel voor geweld tegen vrouwen. Daarom is het belangrijk dat vrouwen en mannen zich hardop uit spreken. Niet alleen tegen geweld tegen vrouwen, maar ook voor gelijkheid van mannen en vrouwen, en volledige controle van de vrouw over haar lichaam.

Enkele recente voorbeelden: de zelfbenoemde datingexpert Julian Blanc geeft les in het aanranden van vrouwen. De verlichte elite reageert met schouderophalen: niet serieus nemen, er is toch vrijheid van meningsuiting, ach zo zijn mannen nu eenmaal. Maar draai de situatie eens om: een cursus homo's in elkaar slaan of een cursus Christenen meppen. Dan zou de wereld – terecht – op zijn kop staan. Deze meneer draagt bij aan geweld tegen vrouwen.

Een staatshoofd dat verkondigt dat vrouwen ongelijk zijn aan mannen, of een religieus leider die vrouwen het recht ontzegt om zelf over hun lichaam te beschikken en te bepalen of, wanneer en hoeveel kinderen ze willen: geen van beiden zal geweld tegen vrouwen goedkeuren, maar onbedoeld geven ze het signaal dat vrouwen een lagere status hebben dan mannen, en minder recht op de integriteit van hun lichaam.

Een Europarlementariër die stelt dat vrouwen met enige regelmaat een pak slaag moeten krijgen om ze op hun plaats te houden, zonder noemenswaardig tegengeluid.

Een Hongaars politiekorps voert een campagne tegen verkrachting met filmpjes die duidelijk maken dat vrouwen die uitgaan, sexy kleding aanhebben of een glaasje drinken, er zelf om vragen. De boodschap: vrouwen moeten binnen blijven, en wie verkracht wordt heeft zelf schuld.

We maken ons terecht zorgen over de opkomst van anti-semitisme, racisme, homohaat en het bijkomende geweld. Maar geweld tegen vrouwen zien we te vaak als een ongelukkig natuurverschijnsel "zo is de mensheid nu eenmaal”. Maar het gaat wel degelijk om wereldwijde pandemie die gedragen wordt door een dieperliggend idee: vrouwen zijn een andere mensensoort dan mannen.

Het beeld dat de maatschappij heeft van vrouwen en de positie van vrouwen, maakt geweld tegen vrouwen laagdrempeliger en meer geaccepteerd. Het is hoog tijd dat we niet alleen plechtig verklaren tegen geweld te zijn (wie niet), maar ook in woord en daad bijdragen aan een ander beeld van vrouwen in de maatschappij. Vrouwen en mannen als gelijkwaardig. Als mensen die allen hetzelfde recht hebben op veiligheid en waardigheid. Geweld tegen vrouwen is niet de normaalste zaak van de wereld.

Foto: www.armradio.am