D66 wil uitspraak Europees hof over massale gegevensuitwisseling

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 25 november 2014.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een voorstel van D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld om het PNR-akkoord tussen de EU en Canada naar het Europees Hof van Justitie te verwijzen. “D66 strijdt al jaren voor stevige rechtsbescherming voor passagiers. Er moet een einde komen aan het ongeremd binnen harken van persoonlijke gegevens zonder dat daar een echte aanleiding voor is. Een oordeel van het Hof kan een basis dienen voor toekomstige akkoorden”, aldus de D66’er.

Europees recht

D66 wil duidelijkheid over de juridische basis, noodzakelijkheid, proportionaliteit en privacy waarborgen van de uitwisseling van passagiersgegevens. Naast reis- en passagiersgegevens willen de landen ook de creditcardgegevens, maaltijdvoorkeuren en medische gegevens ontvangen. “Wat de precieze noodzaak is van de grootschalige en langdurige opslag van deze gegevens, is nog steeds onduidelijk. De EU blijft deze akkoorden maar afsluiten en Rusland, Mexico en Korea staan al in de rij. Er moet worden voldaan aan de Europese verdragen en fundamentele Europese waarden. De rechten van de passagiers moeten gewaarborgd worden.”

Effectiviteit

Nog steeds is de effectiviteit niet aangetoond van het massaal verzamelen van persoonsgegevens onder de noemer terrorismebestrijding of bescherming van de volksgezondheid. In ’t Veld: “Er moet een balans zijn tussen vereiste veiligheidsmaatregelen en het recht op privacy en gegevensbescherming van individuen en bedrijven. We moeten niet meedoen met dit paniekvoetbal.”

Foto: blog.jobrapp.com