Boerenblog: Nederlandse platteland op slot door Natura 2000

Met dank overgenomen van J. (Jan) Huitema i, gepubliceerd op donderdag 20 november 2014, 8:37.

Natuur bescherm je niet door bedrijven op slot te zetten, juist innovatieve oplossingen zijn een sleutel tot succes.

 
Nederlandse platteland op slot door Natura 2000
Bron: Blog boerderij.nl

De problemen met Natura 2000 gaan mij aan het hart. Mijn ouders hebben altijd geboerd tussen Sneek en het Sneekermeer. Mijn grootvader is ons melkveebedrijf daar begonnen. In 1992 moesten wij in de krant lezen dat het Sneekermeer dichterbij Sneek zou komen. Dit betekende dat ons land onder water zou worden gezet. Algemeen belang gaat voor individueel belang. Maar de onverschilligheid en besluiteloosheid waarmee de gemeente heeft gehandeld, maken mij nog steeds boos. Pas vijftien jaar later werd duidelijk dat we met ons bedrijf konden verhuizen naar Makkinga. Al die tijd stond het bedrijf op slot en zaten we in spanning; kunnen we wel boer blijven?

Natuurbeschermingswet

Vijftien jaar getouwtrek en onzekerheid, dat wilden we nooit meer meemaken. Afgelopen jaar was het echter wéér raak. Een natuurbeschermingsvergunning voor een nieuwe stal werd afgewezen. Op 4 kilometer afstand ligt een uitloper van een Natura 2000-gebied, het Drents-Friese Wold. De natuurbeschermingsvergunning die we hebben aangevraagd, ging uit van een extra stikstofdepositie op het Drents-Friese Wold van minder dan 0,5 mol/ha/jaar. Dat is zo’n kleine toename dat de provincie Friesland motiveerde dat deze niet nadelig is voor de natuur. Een gans die over een natuurgebied vliegt, veroorzaakt met één uitwerpsel al snel een stikstofdepositie die hoger ligt. Toch werd deze minimale toename van 0,5 mol in Nederland door een milieuorganisatie uit Nijmegen bij de Raad van State aangevochten. Dat gebeurde niet alleen voor natuurbeschermingsvergunningen in Friesland, maar door heel Nederland. Het gevolg daarvan is dat er op dit moment geen enkele natuurbeschermingsvergunning meer afgegeven wordt.

Duitsland

Sicco Mansholt zei het al: als je een boer van zijn erf afjaagt, komen er oerkrachten los. Deze strijdbaarheid heeft mij ertoe gezet om actief te willen worden in de politiek en op te komen voor de land- en tuinbouw. Deze week heb ik schriftelijke vragen aan de Europese Commissie gesteld. Er zijn grote verschillen tussen de lidstaten. Zo stond bijvoorbeeld op de website van RTV Oost dat net over de Duitse grens nieuwe stallen worden gebouwd. Duitsland gaat veel ruimer om met de stikstofdepositie. Alle ontwikkelingen die onder de 7 mol blijven, zien zij als verwaarloosbaar. In Nederland worden er geen vergunningen afgegeven. De bedrijven staan op slot en zitten al geruime tijd in onzekerheid.

Europese Vogel- en habitatrichtlijn

De ongelijke concurrentie die ontstaat door de verschillen in Natura 2000-regels is onrechtvaardig. De problemen die ontstaan bij het beheer van Natura 2000-gebieden zijn vooral een nationale aangelegenheid. Maar om het probleem aan te pakken is het belangrijk in Brussel aan te dringen op een grondige evaluatie van de Vogel- en habitatrichtlijn die leidt tot herziening. Lidstaten als Nederland hebben zich vergist in de gevolgen van het Natura 2000-beleid. Er moet een moment komen waarop de lidstaten hun aanwijzingsbesluit kunnen herzien. Ik zal me hier hard voor maken. De natuur schiet er namelijk niets mee op, natuur bescherm je niet door bedrijven stil te zetten. Juist innovatieve oplossingen zijn een sleutel tot succes.

Volg mijn boerenblogs op http://www.boerderij.nl/Bloggers/Jan-Huitema/