Liberalen presenteren ambitieus Europees investeringsplan

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 19 november 2014.

Vandaag heeft ALDE-fractievoorzitter Guy Verhofstadt het liberale investeringsplan 'The European Investment and Recovery Act' gepresenteerd. De Europese liberale fractie geeft daarmee een eigen alternatief op het aangekondigde investeringsplan van commissievoorzitter Juncker. D66-fractievoorzitter in het Europees Parlement Sophie in 't Veld: "Europa heeft dringend een forse impuls nodig. De groei van de economie en werkgelegenheid mogen niet nog jarenlang stagneren. Juncker kondigde een investeringsplan aan van 300 miljard, maar niemand weet waar het geld vandaan moet komen of waar het aan besteed wordt. En de socialisten kiezen wederom voor het maken van nieuwe schulden, alsof je zo maar geld kan bijdrukken om de economie te redden. Het alternatieve investeringsplan van ALDE toont wel ambitie, investeringen van 700 miljard euro zonder Europa in het rood te zetten. Ons Europese investeringsfonds is het vliegwiel om private investeringen op gang te brengen. Ik ga er vanuit dat Juncker onze handreiking aanneemt."

Van koeien naar kennis

ALDE wil dat er gestopt wordt met het rondpompen van geld via ouderwetse landbouwsubsidies, Europa moet investeren in de nieuwe economie: innovatie en onderwijs, energie en de digitale agenda. "Nu wordt de oude economie gesubsidieerd en worden kansen voor de toekomst genegeerd. Dat moet radicaal anders, D66 wil flink investeren in onderwijs en onderzoek. Alleen zo komen er in Europa meer banen en kunnen we ook in de toekomst de concurrentie en de discussie aan met de andere continenten", aldus In ´t Veld. Naast het investeringsfonds kiest ALDE voor belastingverlaging voor consumenten en MKB om zo Europa weer aantrekkelijk te maken voor investeerders.

Dynamiek in Europese economie bevorderen

D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees: "Om de economische dynamiek in Europa te bevorderen moeten gerichte private investeringen, bijvoorbeeld in energie en energiebesparing in woningbouw, worden gestimuleerd. Tegelijkertijd moeten de overheden in Europa doorpakken met structurele hervormingen. D66 wil dat het kabinet in Nederland tempo maakt met het hervormen van het belastingstelsel en het verlagen van de belastingen op arbeid. Dat is het beste banenplan."

Lees hier het volledige investeringsplan.

Foto: www.paccino.eu