Kabinet moet bewaarplicht onmiddellijk intrekken

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 18 november 2014.

D66 is tevreden over de aanbeveling van de Raad van State dat de Wet Bewaarplicht Telecomgegevens ingetrokken moet worden. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld reageert verheugd: "De grootschalige opslag van meta-data zonder enkele aanleiding, is een onnodige en disproportionele inbreuk op onze grondrechten, terwijl nut en noodzaak ervan niet bewezen zijn. D66 heeft vanaf het begin, in 2006, zware kritiek gehad op de Europese richtlijn die lidstaten verplichtte de bewaarplicht in te voeren."

Opstelten moet wet intrekken

In april dit jaar verklaarde de hoogste EU-rechter, het Hof van Justitie, de richtlijn voor de opslag van meta-data ongeldig vanwege strijdigheid met het recht op privacy. D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw: "De uitspraak van het Hof, wierp al de vraag op of de ongeldigheid ook zou gelden voor de Nederlandse bewaarplicht. De Raad is helder in zijn uitspraak; dat is het geval. Ik ga er vanuit dat staatssecretaris Teeven per direct de bewaarplicht intrekt. Het kan niet zo zijn dat Nederland na de Europese en Nederlandse uitspraken door blijft gaan met opslag van deze gegevens."

Nieuw voorstel

De D66’ers hebben geen goed woord over voor de eerdere weigering van het Kabinet om vast te houden aan een wet, terwijl de rechtsgrondslag nietig is verklaard door de rechter. "Zeer terecht stelt de Raad van State dat het Kabinet een nieuw wetsvoorstel moet indienen en door het Nederlandse parlement moet loodsen. Het Kabinet mag Europa niet misbruiken voor het "witwassen" van nationaal beleid”, aldus de liberalen.

Foto: CreativeCommons, stuartanthony