Evaluatie Tweede Kamer over verkiezingen in 2014
DEN HAAG (PDC) - In de Tweede Kamer bestaat geen draagvlak voor ingrijpende herzieningen van het kiesstelsel; wel voor het 'renoveren' van onderdelen. Dat bleek tijdens een Algemeen Overleg1 in de Tweede Kamer over de evaluatie van de verkiezingen in 2014.
Stemfie
De Tweede Kamer en minister Plasterk2 waren het eens over de stemfie: een foto van de kiezer en zijn stemkeuze. De stemfie wordt niet verboden, maar de minister volgt de ontwikkelingen kritisch, samen met de Kiesraad3.
Afschaffing van lijstencombinatie
De VVD, SP en D66 zijn voor afschaffing van de lijstencombinatie4. De partijen vinden dat die in strijd is met het grondwettelijke uitgangspunt van de evenredige vertegenwoordiging5. Naar verwachting dient de VVD deze week een motie6 in om de lijstencombinatie uit de Kieswet te schrappen. Het is onduidelijk of hier een meerderheid voor is. Minister Plasterk is tegen afschaffing.
Internetstemmen
Plasterk zegt onderzoek te gaan doen naar bestaande internetsystemen. Dit plan werd goed ontvangen door de VVD. In 2016 vindt er een test plaats.
Uitslag Europese Parlementsverkiezingen
Minister Plasterk heeft met de Kiesraad overleg gehad over de eerdere bekendmaking van de uitslag. Uitkomst is dat de uitslag bij de volgende Europese Verkiezingen op zondagavond om 23:00 openbaar zal worden gemaakt. De SP was er voor om bij de volgende Europese Verkiezingen de uitslag op donderdagavond bekend te maken.
Stemmen per brief
De VVD pleitte ervoor om het stemmen bij volmacht7 af te schaffen, en het stemmen per brief in te voeren. Volgens minister Plasterk is dit geen goed idee, omdat stemmen per brief zeer fraudegevoelig is.
Modernisering Kieswet
Verschillende partijen gaven aan onderdelen van de Kieswet te willen 'renoveren'. Minister Plasterk zal met de Kiesraad bekijken welke delen van de Kieswet zich daarvoor lenen.
Bron: Kiesraad
- 1.In een algemeen overleg werd door één of meer Tweede Kamercommissies met één of meer ministers en/of staatssecretarissen van gedachten gewisseld over het beleid. Het is in 2021 vervangen door het commissiedebat.
- 2.Gerenommeerd wetenschapper en libertair politiek commentator, die in 2007 als PvdA'er de overstap maakte naar de landspolitiek. Hij werd toen, in het kabinet-Balkenende IV, minister van OCW. Enigszins flamboyante bewindsman, die een koerswijziging in het onderwijs nastreefde, maar die allereerst onvrede onder leerkrachten en afnemend onderwijspeil moest aanpakken. Als Tweede Kamerlid financieel woordvoerder. Dong in 2012 mee naar het partijleiderschap en werd in Rutte II minister van BZK. Kreeg onvoldoende steun voor de vorming van landsdelen, maar bracht wel een nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdienst tot stand. Voor hij minister werd, was hij directeur van de onderzoekschool van het Nederlands Kanker Instituut en hoogleraar ontwikkelingsgenetica. Sinds 2017 is hij actief in de farmacie en in 2018 werd hij hoogleraar Novel Strategies to Access to Therapeutics aan de UvA. Was columnist van de De Telegraaf.
- 3.De Kiesraad is een adviesorganisatie op het gebied van kiesrecht en verkiezingen in Nederland.
- 4.Tot 2017 konden partijen die deelnamen aan Tweede Kamerverkiezingen en die in alle kieskringen een lijst hadden ingediend, als lijstencombinatie (lijstverbinding) meedoen. Een voorwaarde daarbij was dat ze dat in alle kieskringen deden. In het verleden waren de lijsten van SGP en ChristenUnie vaak verbonden, maar ook zijn er recent bijvoorbeeld ook lijstverbindingen geweest tussen PvdA, SP en GroenLinks.
- 5.Evenredige vertegenwoordiging is een kiesstelsel waarbij vrijwel alle uitgebrachte stemmen meetellen voor de uiteindelijke verhoudingen in de zetelverdeling.
- 6.Moties zijn uitspraken van de Tweede of Eerste Kamer, die door één of meer Kamerleden worden voorgesteld. Een motie wordt vaak gebruikt om een conclusie van een debat of een actiepunt voor een minister (of staatssecretaris) vast te leggen. Moties komen veel voor bij de bespreking van regeringsnota's en -notities in de Tweede Kamer.
- 7.Het is ook mogelijk om per volmacht te stemmen. Kiezers die niet zelf kunnen stemmen, bijvoorbeeld omdat zij in het buitenland op vakantie zijn, of omdat zij ziek zijn, kunnen op die manier toch hun stem uitbrengen. Ook personen die in bewaring zijn gesteld kunnen op deze manier stemmen.