Sophie in 't Veld: vrouwenrechten sleutel tot terugdringen armoede

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 6 november 2014.

Vandaag stemde de vrouwenrechtencommissie in met het voorstel van D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld om de rechten van vrouwen en meisjes een prominente plek te geven in de post 2015 ontwikkelingsdoelstellingen. In 't Veld: "Het is niet alleen een morele plicht, maar ook een economisch gegeven: vrouwenrechten zijn de sleutel tot het terugdringen van wereldwijde armoede." In 't Veld's voorstel voor onbeperkte toegang tot moderne methoden van family planning, inclusief legale en veilige abortus, behaalde eveneens een meerderheid. "222 miljoen vrouwen en meisjes in ontwikkelingsgebieden hebben geen toegang tot veilige en moderne anticonceptiemethoden. Zij hebben het recht om zelf te beslissen wat er met hun lichaam gebeurt, hoe lang ze naar school gaan en hoeveel kinderen ze krijgen. Hun rechten en gezondheid moeten hoog op deze universele ontwikkelingsagenda staan." De post 2015 ontwikkelingsagenda volgt de VN-millenniumdoelstellingen op en zal zich eveneens richten op het uitbannen van wereldwijde armoede.

Europese gezondheidsstrategie

De vrouwenrechtencommissie roept de Commissie op om seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) op te nemen in de EU-gezondheidsstrategie. In 't Veld verwelkomt de steun: "SRGR vormen sinds jaar en dag een witte vlek in de Europese gezondheidsstrategie. Dit is het momentum om hier verandering in te brengen en dit wezenlijke gezondheidselement toe te voegen."

Ontwikkelingshulp

In 't Veld kreeg ook steun voor haar verzet tegen voorwaarden die gesteld worden aan ontwikkelingshulpsubsidies, waaronder het verbod op toegang tot levensreddende abortus in oorlogsgebieden. "Het verkrachten van vrouwen en meisjes wordt ingezet als een oorlogswapen dat de samenleving generaties lang ontwricht. Het is onmenselijk om hen het recht tot veilige en legale abortus te ontzeggen en bovendien in strijd met de Geneefse Conventie." Eerder dienden In 't Veld en D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vragen in over deze kwestie.

Er zullen nog twee stemrondes plaatsvinden: aanstaande dinsdag in de EP-commissie ontwikkelingssamenwerking, waarna de post 2015 ontwikkelingsagenda plenair in stemming wordt gebracht.

Foto: www.worldendeavors.com