Hans Van Baalen: steun voor betrouwbare presidentskandidaat Tariceanu

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 30 oktober 2014, 10:05.

Ere-voorzitter van de Liberale Internationale en leider van de VVD in het Europees Parlement Hans Van Baalen, sprak donderdag 30 oktober jl. in Boekarest zijn steun uit voor presidentskandidaat Tariceanu. Hij deed dat zowel bij de afsluiting van de verkiezingscampagne als tijdens een uitzending van "President's Office" op Antena 3. "Ik ken Tariceanu meer dan 20 jaar. Ik heb gezien hoe hij de liberalen in Roemenië heeft samengebracht. Hij was een zeer effectieve minister en minister-president en heeft Roemenië de Europese Unie binnen geloodst.

Hij heeft het Nederlandse parlement en de Nederlandse regering kunnen overtuigen de toetreding van Roemenië tot de EU niet te blokkeren. Dat kon hij doen dankzij zijn overtuigende leiding bij de hervormingen in Roemenië en zijn bereidheid om op faire wijze het debat in het Nederlandse parlement aan te gaan. Tariceanu kent de leiders binnen de EU en de NAVO en kan Roemenië een sterke rol laten spelen in beide organisaties."

Op de vraag waarom hij niet PNL-presidentskandidaat Klaus Iohannis steunt, zei Van Baalen dat hij graag eerlijke mensen steunt, die hun familie "niet in het holst de nacht verlaten". Hiermee doelde hij op het plotselinge vertrek van de PNL uit de partij van Europese liberalen, de ALDE, hoewel Iohannis kort daarvoor de liberale voorlieden had bezworen dat de PNL bij de liberale familie zou blijven. De PNL sloot zich vervolgens aan bij de christen-democratische EPP.

Kijk hier het gesprek terug op Antena 3