Straatsburg deze week: 20 t/m 23 oktober 2014 - Hoofdinhoud
Overstrommingen: lidstaten moeten verantwoordelijkheid nemen bij rampenpreventie
Op maandag 20 oktober sprak ik als woordvoerder Regionaal Beleid tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg over het ter beschikking stellen van EU-hulpgelden in verband met recente overstrommingen in onder andere Genua, Italie. Ik vind dat de Europese Unie geen geld moet geven uit het Solidariteitsfonds aan gevolgen van overstromingen, wanneer een Europees land zich niet goed op overstromingen heeft voorbereid. In Genua bijvoorbeeld lijkt het erop dat de afvoercapaciteit van de rivieren eenvoudigweg niet voldoende was. Men moet heel goed inspelen op dingen die kunnen gebeuren. Nederland bevindt zich voor een belangrijk deel onder de zeespiegel. Wij weten wat de risicos zijn en hebben preventieve maatregelen genomen, denk aan de Deltawerken. Ik heb het idee dat preventie in de praktijk elders in Europa onvoldoende op de agenda is gekomen, waardoor we nu met fondsen moeten bijspringen. Europa kan wat mij betreft alleen bijspringen als de lidstaten bewijsbaar werk maken van rampenpreventie, anders zijn burgers en de bedrijven uiteindelijk steeds de dupe van hetzelfe probleem en springen we niet verantwoordelijk met Europees geld om. Deze aanpak biedt tevens kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Bekijk ook:
Nieuwe Europese Commissie goedgekeurd: nu snel aan de slag
Tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg werd op woensdag 22 oktober de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Jean-Claude Juncker goedgekeurd met 423 stemmen voor, 209 tegen en 67 onthoudingen. De uitgaande Commissievoorzitter, José-Manuel Barroso, gaf zijn afscheidsrede. De Commissie Juncker kan gaat op 1 november aan de slag. De nieuwe Europese Commissie, met namens Nederland Frans Timmermans, staat voor grote uitdagingen bij onder meer het aanjagen van de economie door het verminderen van de regeldruk en het uitbouwen van de interne markt, en het bestrijden van (jeugd)werkeloosheid.
Lees verder:
EU-Begroting 2015: in eigen vlees snijden geen taboe
In aanloop naar de doorslaggevende onderhandelingen over de Europese begroting voor 2015 met de Raad van Ministers heeft het CDA in het Europees Parlement zich onthouden van stemming over een voorstel hierover van de Raad, omdat het Parlement in deze tijd van crisis niet ook wil snijden in het eigen budget. Een meerderheid van de Europarlementariers eiste een flinke verhoging van de begroting, onder meer om onbetaalde rekeningen te kunnen betalen. Het CDA vindt dat de onbetaalde rekeningen moeten worden voldaan. Dit dient echter te gebeuren op een transparantie manier, niet door het vertoppen van kostenposten in de begroting. Tevens mag het snijden in het eigen EP-budget geen taboe zijn.