Geef mensen meer grip op eigen buurt - Hoofdinhoud
Goede buurtinitiatieven en actieve buurtbewoners die wat van hun buurt willen maken lopen nog te vaak vast in bureaucratie en onnodige regels. Dat is doodzonde. Daarom stel ik voor om in een aantal gemeenten te experimenteren met buurtrechten. Met deze rechten geven we mensen meer zeggenschap over hun buurt. Hierdoor krijgen bewoners de mogelijkheid om mee te beslissen over bijvoorbeeld het beheer van het buurthuis, de groenvoorziening of het tegengaan van vervuiling.
Buurtbewoners zelf weten als geen ander hoe zij hun buurt leefbaar en mooi kunnen houden. Het is daarom doodzonde als actieve mensen met goede initiatieven vastlopen. Veel mensen vinden het leuk om zich voor de buurt in te zetten. Door te experimenteren met buurtrechten komen we erachter hoe we bewoners weer grip op hun eigen buurt kunnen geven.
Met deze buurtrechten krijgen bewoners onder andere het recht om voorzieningen in hun wijk zelf te organiseren, zoals bijvoorbeeld het buurthuis, de vuilnisophaaldienst of hulp bij boodschappen. Ook krijgen zij het recht om met eigen middelen als eerste te bieden op vrijgekomen land- of vastgoed, voordat het in de vrije verkoop en verhuur terecht komt. Daarnaast krijgen bewoners het recht om een buurtplan te maken. Daarin kunnen zij hun ideeën over de inrichting en vormgeving van hun wijk schrijven. Dit plan maakt dan deel uit van de gemeentelijke plannen voor de ontwikkeling van het gebied.
Veel buurtbewoners willen bijvoorbeeld hun buurthuis zelf beheren omdat zij ideeën hebben over hoe het beter kan. Die ruimte moeten we hen geven. Dit geldt onder andere ook voor de groenvoorziening, het organiseren van evenementen of het tegengaan van vervuiling in de buurt. Juist daarom willen we buurtbewoners met buurtrechten een sterkere positie geven. Want wijken en buurten zijn van hun bewoners.