Minder wegwerptasjes op straat - Hoofdinhoud
Foto Pixabay / Susbany
De PvdA wil dat gratis wegwerptasjes uit de winkels en van de markt verdwijnen. Ze zijn erg vervuilend en leveren een hoop ergernis op. Er zijn voldoende duurzame alternatieven beschikbaar. Een gezonde samenleving kan niet zonder een gezonde leefomgeving: daarom moeten we uiterlijk in 2015 een einde maken aan de gratis wegwerptasjes.
Het merendeel van de plastic tasjes belandt op straat, in de sloot, of na eenmalig gebruik op de alsmaar groeiende afvalberg. Per dag eindigt zo’n 12.000 ton plastic in de zee en verspreidt zich over de hele wereld, of koekt samen tot ‘plastic-soep’. Dit is slecht voor de gezondheid van mensen en desastreus voor het milieu. En deze bedreiging groeit: jaarlijks komen meer dan acht miljard tasjes in de natuur terecht. Ruim zeven miljard van deze tasjes waren bestemd voor eenmalig gebruik.
Het Europees Parlement stemde een tijd geleden voor een plan dat het aantal plastic tasjes in Europa sterk moet verminderen. Het doel is om het aantal gratis tasjes in vijf jaar tijd met tachtig procent terug te dringen. In Nederland gebruiken we gemiddeld 71 wegwerptasjes per jaar. Het gaat hier dus om vele miljoenen tasjes die elk jaar weer op de straat, in de natuur, of op die afvalberg terechtkomen. Om daar iets aan te doen moeten we aan de slag. Bijvoorbeeld door te hergebruiken: de ouderwetse boodschappentas kan hier uitkomst bieden. Maar ook door vervuiling tegen te gaan.
De lidstaten van de EU mogen zelf weten hoe ze hier werk van maken. Op dit moment zegt het kabinet wegwerptasjes uit het straatbeeld te willen verwijderen, maar tot nu toe hebben we daar weinig van gezien. Daarom heb ik gisteren een motie ingediend die het kabinet oproept werk te maken van een verbod op plastic wegwerptasjes.