Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 29 september 2014, 10:34.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Breaking news! Op aandringen van ons gaat Nederland zich eindelijk inzetten voor een Europees importverbod op angorawol.Staatssecretaris Dijksma van Landbouw ontraadde de motie die wij hiervoor hadden ingediend, omdat ze zich teveel opgejaagd voelde door Kamer. De Kamer vindt echter dat ze er hard aan moet trekken. Een meerderheid is het met ons eens dat het onacceptabel is dat er in Nederland producten worden verkocht met wol van angorakonijnen, die zo ernstig moeten lijden.

Uit beelden van dierenrechtenorganisatie PETA blijkt hoe voor de productie van angorawol in China konijnen ondraaglijk moeten lijden. Ze worden ontdaan van hun vacht terwijl ze schreeuwen van de pijn. Nadat de vacht eraf is getrokken, worden ze achtergelaten in hun kleine, vieze kooien waar ze in shock, bewegingloos blijven liggen. Nadat ze dit proces gedurende twee tot vijf jaar iedere drie maanden hebben doorstaan, worden de dieren geslacht en van hun huid ontdaan. Negentig procent van de angorawol komt uit China, waar geen straf staat op dierenmishandeling in konijnenfokkerijen en waar geen regels gelden voor de verzorging van dieren.

Ik stelde vorig jaar al Kamervragen naar aanleiding van de beelden van PETA. Grote modeketens als H&M en WE stopten met de verkoop van producten met angorawol na een protestmailactie van ons. Fijn dat er nu weer extra stappen zijn gezet om angora helemaal uit te bannen.

De Kamer nam ook nog een motie aan die de Socialistische Partij samen met ons had ingediend voor een Europees handels- en importverbod op wasbeerhondenbont.

Afgelopen week heb ik vragen gesteld over de gevaren die mensen lopen bij het eten van barbecuevlees. Uit onderzoek blijkt dat in vers vlees in supermarkten levensbedreigende en ziekmakende bacteriën zitten. Op wel 80 procent van het kippenvlees blijken bacteriën te zitten die de volksgezondheid ernstig bedreigen!

Elke zomer worden honderdduizenden mensen ziek door bedorven vlees. Supermarkten letten bij barbecuevlees alleen op de prijs. Het goedkoop mogelijk produceren van zoveel mogelijk vlees gaat ten koste van dierenwelzijn, maar ook van de volksgezondheid. Consumenten lopen nu een groot risico op het krijgen van voedselinfecties door bedorven vlees. Er zijn zelfs bacteriën gevonden die levensbedreigend zijn.

Ook heb vragen gesteld over trofeereizen waarbij in het buitenland wordt gejaagd op bedreigde diersoorten. Het is in Nederland mogelijk om bij een reisbureau een trofeereis te boeken om op bedreigde en beschermde diersoorten te kunnen jagen. Bizar…

Wij willen dat er onderzocht wordt of het mogelijk is dat de jachtaktes van Nederlandse jagers worden ingetrokken indien gebleken is dat een jager een dier in het buitenland heeft gedood dat op de IUCN rode lijst van bedreigde soorten staat. Ook willen wij dat het organiseren van trofeereizen vanuit Nederland verboden wordt.

Er is in Nederland veel commotie ontstaan over het uitvoeren van proeven op labradors door de Universiteit van Maastricht Veel mensen hebben de afgelopen weken hun handtekening gezet onder een petitie die de proeven op de honden wil stopzetten. In eerste instantie schortte de universiteit de proeven dan ook op.

Afgelopen week was het nieuws dat deze universiteit toch door gaat met de proeven op labradors. Het feit dat ze de proeven hadden opgeschort, wil helaas niet zeggen dat ze ook helemaal stoppen met de proeven. Hun uitspraak om deze intentie duidelijk te maken leverde wel weer de nodige verontwaardigde reacties op.

We hebben Kamervragen hierover gesteld en het voor elkaar gekregen dat er op korte termijn een debat komt over dierproeven. Wij willen dat er zo snel mogelijk een einde komen aan alle dierproeven! Het is geweldig dat zoveel mensen protesteren tegen de dierexperimenten. Dat helpt ons in de Kamerdebatten.

Mooie woorden van Obama, nu nog daden!

Paul McCartney al eens horen rappen? Klik hier voor zijn Meat free Monday rapvideo.

Groet, Marianne