34042 - Delegatiebepalingen voor de regulering van het systeem van vervoersbewijzen, betaalwijzen en betaaldienstverlening in het openbaar vervoer
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 25 september 2014 ingediend door de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Mansveld1.
Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het wenselijk is om in de Wet personenvervoer 2000 grondslagen op te nemen om in het belang van de reizigers en van een goed functionerende markt voor betaaldienstverlening in het openbaar vervoer regels te kunnen stellen met betrekking tot de concessieoverstijgende onderwerpen van het systeem van vervoerbewijzen en betaalwijzen in het openbaar vervoer.
Inhoudsopgave
Wijziging van de Wet personenvervoer 2000 in verband met de invoering van delegatiebepalingen voor de regulering van het systeem van vervoersbewijzen, betaalwijzen en betaaldienstverlening in het openbaar vervoer
Bij dit wetsvoorstel werden twee nota's van wijziging en zes amendementen ingediend. Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer vier moties ingediend. (33 stuks)2 |
25 september 2014, koninklijke boodschap, nr. 1
KST340421 Koninklijke boodschap |
2 |
25 september 2014, koninklijke boodschap, nr. 1
Koninklijke boodschap |
2 |
25 september 2014, voorstel van wet, nr. 2
KST340422 Voorstel van Wet |
2 |
25 september 2014, memorie van toelichting, nr. 3
KST340423 Memorie van Toelichting |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Zakelijk ingestelde PvdA-politica, die na een loopbaan als boekhouder en personeelsmanager secretaris werd van de sociaal-economische raad Noord-Nederland. Tien jaar later, in 2011, werd zij gedeputeerde van Groningen, belast met onder meer economische zaken, milieu en klimaat en jeugdzorg. Als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in het kabinet-Rutte II kreeg zij spoedig te maken met problemen bij ProRail en bij de treinverbinding HSL-Zuid. Na publicatie van het rapport van de enquêtecommissie Fyra nam zij de politieke verantwoordelijkheid voor falend beleid in dat langlopende project. Was daarna een half jaar waarnemend burgemeester van Tytsjerksteradiel en is nu directeur van de Veiligheidsregio Groningen.
- 2.Martijn van Helvert (1978) was van 12 november 2014 tot 31 maart 2021 Tweede Kamerlid voor het CDA. Hij was fractievoorzitter van het CDA in Provinciale Staten van Limburg en onder meer persoonlijk medewerker van een gedeputeerde, gemeenteraadslid en campagneleider van het CDA in Limburg. Hij werkte als beleidsmedewerker bij de gemeente Heerlen en was zelfstandig adviseur. De heer Van Helvert was buitenland- en defensie-woordvoerder van de CDA-fractie. In 2021-2022 was hij wethouder van Roerdalen.
- 3.In Afghanistan geboren en sinds 1997 in Nederland woonachtig SP-Tweede Kamerlid. Was bij zijn intrede in de Kamer met 20 jaar het jongste lid uit de geschiedenis. Hij studeerde op dat moment wis- en natuurkunde in Groningen en was gemeenteraadslid in Leeuwarden. In Leiden had hij fiscaal recht gestudeerd. Begon zijn politieke activiteiten bij de SP-jongeren. Als Kamerlid een energiek en vasthoudend woordvoerder fiscale zaken, wonen en verkeer. Was tevens lid van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.
- 4.Toegewijde politica van de ChristenUnie, betrokken op mens en natuur, die achtenhalf jaar Tweede Kamerlid was. Was werkzaam als freelance kunsthistorica en begon haar politieke loopbaan als raadslid in Veenendaal en lid van Provinciale Staten in Utrecht. In de Tweede Kamer woordvoerster landbouw, natuur, water, milieu en klimaat, wonen en ruimtelijke ordening, cultuur, zorg, preventie en medische ethiek. Volksvertegenwoordigster in de volle betekenis van het woord, die werkbezoeken nog belangrijker vond dan de vele debatten waaraan zij deelnam. Zette zich - geregeld met succes - in voor concrete doelen, zoals het invoeren van statiegeld om afval te beperken. Ging na haar Kamerlidmaatschap theologie studeren.
- 5.Doelgerichte Groningse VVD-politica, die zich actief toonde als woordvoerster vervoer en huisvesting. Kreeg haar politieke scholing in de gemeenteraad van Groningen, waar zij in 2006-2010 fractievoorzitter van de VVD was. Beroepsmatig was zij onder meer werkzaam als jurist bij de provincie Groningen en als projectmanager en consultant. Zette zich zowel in voor goed openbaar vervoer als voor goede weg- en waterverbindingen ten behoeve van het Nederlandse bedrijfsleven. Sprak daarnaast onder meer over volkshuisvesting (huurbeleid, woningbouw, corporaties) en Waddenzee- en Noordzeebeleid.
- 6.Rotterdamse PvdA'er die zich als Tweede Kamerlid vijf jaar sterk maakte voor verkeersveiligheid en een goed functionerend openbaar vervoer. Bracht ook een initiatiefnota uit over een fiets- en wandelnetwerk en kwam met een initiatiefvoorstel over strengere aanpak van rijden onder invloed. Hij was al op 20-jarige leeftijd voorzitter van de Nationale Jeugdraad geworden en was daarna vier jaar lid van de Rotterdamse gemeenteraad. In 2010 werd hij politiek assistent van de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus. Viel in de Kamer ook op door de kleurrijke overhemden die hij droeg.
- 7.Makelaar uit Winterswijk, die eerst voor de VVD en later als onafhankelijk liberaal Tweede Kamerlid was. Was in zijn woonplaats fractievoorzitter in de gemeenteraad en later wethouder. Verder had hij zitting in Provinciale Staten van Gelderland. In juli 2013 trad hij terug als VVD-Kamerlid vanwege een onderzoek naar mogelijk onjuist verstrekte inkomensgegevens bij het afsluiten van een hypotheek. In 2015 kwam het tot een schikking met het OM, maar de VVD wilde niet dat hij een opengevallen zetel innam. Toen hij dat toch deed, werd hij als lid geroyeerd. Sprak als VVD-afgevaardigde over milieu, visserij en dierenwelzijn. Later hadden vooral ruimtelijke ordening, het openbaar vervoer, verkeersveiligheid en milieu zijn belangstelling.