Sophie in 't Veld presenteert plan voor transparanter Europa

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 24 september 2014.

De komende jaren moet de Europese Unie forse stappen maken in de transparantie van besluitvorming en het verbeteren van de toegang tot documenten. D66-fractievoorzitter Sophie in ´t Veld presenteert vandaag een Roadmap to Transparency; tien aanbevelingen voor een transparanter Europa. "Geheimzinnigheid en overleggen achter gesloten deuren is niet meer van deze tijd. Mensen willen weten wat er in Europa besloten wordt en waarom. Als de Europese Unie een echt politieke unie wil worden, dan moeten we meer transparantie afdwingen."

Europese wetten

D66 wil dat de Eurowob zo snel mogelijk herzien wordt. De wet is ouderwets en laat te veel interpretatieruimte waardoor geheimhouding eerder het uitgangspunt is dan openbaarheid. "Tot nu toe blokkeerden de lidstaten en de Europese Commissie deze broodnodige hervorming. In het politieke programma van de nieuwe Commissie, lijkt Juncker te kiezen voor meer transparantie. Hopelijk heeft hij het lef deze impasse te doorbreken", aldus In ´t Veld.

Naast de herziening van de Eurowob wil de D66´er ook dat er duidelijke en eenduidige wettelijke regels komen voor de classificatie van documenten om willekeur te voorkomen. Ook moet er een kortere en lichtere procedure komen voor het aanvechten van negatieve besluiten in Eurowob-procedures.

Cultuurverandering

Alleen de wijziging of herziening van wetgeving is niet voldoende, er is een cultuuromslag nodig om te komen tot een transparant Europa. "In elke Europese instelling moet een topfunctionaris worden aangesteld als interne waakhond om openbaarheid te versterken. Daarnaast wil D66 dat er een Eurocommissaris voor openbaarheid van bestuur komt. In de huidige samenstelling van de Commissie zou dat onderdeel toegevoegd moeten worden aan de portefeuille van Frans Timmermans. Hij zei altijd te strijden voor meer openbaarheid en ik hou hem aan zijn woord."

In ´t Veld presenteerde het Stappenplan naar Transparantie vandaag in het Europees Parlement te Brussel. De gehele presentatie is hier te bekijken.

Afbeelding
Bron: Blog Sophie in 't Veld
Afbeelding
Bron: Blog Sophie in 't Veld
Afbeelding
Bron: Blog Sophie in 't Veld