Niet treuzelen met helpen slachtoffers ebola - Hoofdinhoud
De ebola-epidemie heeft in Westelijk Afrika duizenden slachtoffers gemaakt. De samenleving is in verschillende landen compleet ontwricht. Er is een tekort aan medische hulp en voedsel. Het is daarom goed nieuws dat de Nederlandse regering heeft aangekondigd 15 miljoen euro extra uit te trekken voor hulp aan slachtoffers en indamming van het virus. Daar mogen we niet mee treuzelen, want elke week worden meer mensen ziek. Daarom wil ik van minister Ploumen weten wat Nederland en de internationale gemeenschap nog meer kunnen doen.
De extra bijdrage van 15 miljoen euro maakt het voor organisaties die werken in de getroffen gebieden mogelijk om extra mensen en materieel in te zetten. Er zijn nu te weinig klinieken en te weinig bedden, terwijl het aantal slachtoffers enorm toeneemt.
Het is ongelofelijk om te zien wat voor fantastisch werk hulpverleners doen. Onder moeilijke omstandigheden en met het risico zelf besmet te raken, helpen zij slachtoffers van deze genadeloze ziekte. Artsen uit westerse landen worden teruggevlogen en krijgen uitstekende medische zorg als zij zelf besmet raken. Hulpverleners uit armere landen die ziek worden blijven verstoken van deze hulp. Ik wil daarom van de minister weten hoe zij hulpverleners uit armere landen kan ondersteunen. Ook is er een enorm tekort aan bedden en medische apparaten. Daarom wil ook van de minister weten of Nederland wellicht een noodhospitaal kan leveren, zodat meer slachtoffers kunnen worden opgenomen en verzorgd.
Om de epidemie tot staan te brengen en om herhaling te voorkomen, moeten we alle oorzaken van het volledig uit de hand lopen van deze ziekte kennen. Ik denk dat het trage en ineffectieve optreden van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zeker niet bijgedragen heeft aan een effectieve aanpak. De minister stelt dat de WHO niet gefaald heeft. Ook daar gaan we graag over in debat, want als we geen lessen leren van deze epidemie, kan de volgende uitbraak van ebola weer uit de hand lopen.