Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 15 september 2014, 11:34.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Yes! Een overweldigende meerderheid van de Kamer heeft afgelopen donderdag voor onze moties gestemd voor een krachtiger en onafhankelijker opstellen van Nederland als het gaat om het beschermen van walvissen en dolfijnen! Ik vertelde daar in mijn vorige Worldlog al over. Ook gaat Nederland de vangst van walvissen door inheemse volken ter discussie stellen, terwijl de Europese Unie juist instemt met verhoging van de quota voor walvisvangst door Groenland.

Tot nu toe legde Nederland zich vaak neer bij het gezamenlijke standpunt van de EU, die nog niet genegen lijkt om zich tijdens de vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) uit te spreken voor resoluties tegen de illegale walvisvangst door Japan en de dolfijnenslachtingen op de Faeröer en Taiji.

Nieuw-Zeeland stelt vandaag (maandag 15 september) tijdens de vergadering van de IWC voor geen vergunningen voor wetenschappelijke walvisvangst af te geven. Deze resolutie is belangrijk omdat Japan, na eerder veroordeeld te zijn door het Internationaal Gerechtshof, van plan is toch weer op walvissen te jagen. Nederland gaat Nieuw-Zeeland steunen bij dit voorstel! Ook Monaco dient vandaag een voorstel in om niet alleen grote walvissen te beschermen, maar ook over kleine walvisachtigen als dolfijnen. De Nederlandse regering gaat Monaco nu gelukkig ook steunen 

Mijn collega Esther Ouwehand heeft Kamervragen gesteld over de plannen van de Universiteit van Maastricht om proeven te doen op 39 labradors. Wij willen zo snel mogelijk af van alle dierproeven en vragen daarom de staatssecretaris om meer oog te hebben voor het groeiende verzet tegen experimenten op levende dieren. Het kabinet zegt zich in te zetten voor vermindering van dierproeven, maar het aantal proeven op honden is de laatste jaren juist gestegen…

Een dierexperimentencommissie, die een ethische toets moet doen voordat een dierproef mag worden uitgevoerd, heeft bepaald dat de voorgenomen experimenten op labradors toelaatbaar waren. Getuige het massale protest denkt de samenleving daar heel anders over. Wordt vervolgd!

Ik heb afgelopen week staatssecretaris Dijksma in het debat over dierenwelzijn opgeroepen tot een ‘Geen woorden, maar daden-beleid’ voor dierenwelzijn. Met een diervriendelijke meerderheid in de Tweede Kamer heeft de staatssecretaris volop mogelijkheden om het dierenwelzijn van miljoenen dieren te verbeteren. De staatssecretaris loopt het gevaar dat zij net als haar ambtsvoorgangers echte verbeteringen voor dieren doorschuift en afschuift met greenwashing als alibi. Zo zet ze goedkeuringsstempeltjes op welzijnsinitiatieven van bijvoorbeeld de bio-industrie en van de rashondenfokkerijen.

Veel hondenrassen hebben door selectie op uiterlijke kenmerken ernstige gezondheidsproblemen. De Engelse buldog is bewust gefokt met een platte snuit en kan hierdoor nauwelijks ademen. Daar helpt geen nieuwe DNA databank tegen. De rashondenfokkers hebben het ‘fairfok’ genoemd en de staatssecretaris omarmt het initiatief. Dat verkoopt lekker. Een schoolvoorbeeld van greenwashing op het gebied van dierenwelzijn. Experts en dierenbeschermingsorganisaties hebben er geen goed woord voor over. Er moet wettelijk een einde worden gemaakt aan het onethisch doorfokken op uiterlijke kenmerken.

Nieuws uit Brussel! Daar is onze Europarlementariër Anja Hazekamp in actie gekomen om een eind te maken aan één van de meest bloedige volksvermaken in Europa: Toro de la Vega.

Toro de la Vega is een jaarlijks Spaans evenement in Tordesillas, waarbij honderden mannen te paard een stier langdurig opjagen en steken met speren tot het dier bezwijkt aan zijn verwondingen. Gruwelijk ‘volksvermaak’ dus. Drie partijen voor dieren hebben dan ook in Brussel een vuist gemaakt tegen Toro de la Vega. Samen hebben zij ruim 65.000 handtekeningen uit Spanje overhandigd aan de Europese Commissie.

Ook heeft Anja Hazekamp samen met Europarlementariër Stefan Eck van de Duitse partij voor de dieren vragen gesteld aan de Europese Commissie. Goede actie!

Mooie uitspraak van Stella McCartney: A weekly ‘Meat Free day’ is a simple but significant action everyone can take to cut global emissions. Zie ook haar promofilmpje om meer mensen minder vlees te laten eten.

Groet! Marianne