Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 1 september 2014, 12:05.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Het zomerreces is voorbij en één van de eerste Kamerdebatten is het door ons aangevraagde debat over de toekomst van de bio-industrie en megastallen in het bijzonder! Ook komt er een groot debat over dierenwelzijn in Nederland. Ook zal mijn initiatiefnota om een einde te maken aan de plezierjacht door het parlement behandeld worden op 15 september aanstaande. Het parlementaire jaar begint in Nederland de derde dinsdag van deze maand met Prinsjesdag. Op die dag wordt door de Koning de plannen van dit kabinet bekend gemaakt. Het is ook traditioneel de dag van de hoedjes…

Mooi nieuwsje: deze week starten we met de elfde vertaling van mijn Worldlog: in het Roemeens dit keer. Het Worldlog is nu al in twaalf talen te lezen. Trots!

In dit Worldlog een korte terugblik op wat ik de afgelopen weken gedaan heb.

Ik heb Kamervragen geteld over dubieuze wildtellingen die gedaan worden door jagers als basis voor het jachtbeleid in Nederland. Ik deed dit als reactie op een onderzoek dat concludeert dat jagers tot 200 procent meer ganzen tellen dan het onafhankelijke Sovon Vogelonderzoek. Onze partij vindt dat het jachtbeleid niet langer gebaseerd moet worden op wildtellingen van jagers (zogenaamde wildbeheereenheden).

De tellingen van Wildbeheereenheden bepalen bijvoorbeeld mede hoeveel ganzen jagers per jaar mogen doden. Hoe meer ganzen jagers ‘tellen’ hoe meer ze mogen jagen. Op basis van zulke subjectieve cijfers mag geen jachtbeleid bepaald worden.

De jacht in Nederland is dus gestoeld op foute aannames, die nota bene worden aangedragen door jagers zelf. Dat verstoort het natuurlijk evenwicht en veroorzaakt ook nog eens veel dierenleed.

Daarnaast heb ik Kamervragen gesteld over het opnieuw massaal doden van dieren door gesjoemel met veevoer. Door de toevoeging van een verboden middel aan veevoer zijn duizenden dieren afgemaakt. Opnieuw moeten dieren lijden door misstanden in de veesector…

Het massaal afmaken van gezonde dieren is onethisch en schaadt het welzijn van dieren op ernstige wijze. De ‘ruimingen’ gebeuren in potdichte stallen, waardoor de controle op de uitvoering en de gevolgen voor het dierenwelzijn niet te controleren zijn. Wij willen dan ook openheid in de stallen door het toepassen van cameratoezicht en het toestaan van de pers.

Ik wil tevens dat dieren individueel worden getest. Het individueel testen van dieren op besmette bedrijven kan voorkomen dat dieren onnodig worden gedood. En ook wil ik weten of de staatsecretaris bereid is tot het instellen van een positieflijst voor toegestane veevoeringrediënten. Handhaving op verboden middelen wordt hiermee eenvoudiger.

Afgelopen zondag heb ik een nieuwe tweedehandswinkel geopend. Leuk! Extra leuk is dat de opbrengsten van de winkel ten goede komen aan projecten voor dierenwelzijn. Bij deze kringloopwinkel zorgt een groot team van vrijwilligers, herintreders en mensen met een beperking ervoor dat mensen allerlei producten op een duurzame manier kunnen gebruiken en hergebruiken.

Ook hebben we ons flink verzet tegen het onzaligmakende plan van de VVD (de Liberale partij) om meeuwen af te gaan schieten in steden in Nederland omdat ze ‘overlast’ zouden veroorzaken. Ongelofelijk om op deze manier om te gaan met een door de mens veroorzaakt probleem, namelijk het weggooien van voedsel op straat.

Helder verhaal: Let’s stop feeding the crises and start investing in our future

Deze is mooi om mee af te sluiten:

Tot volgende week! Groet, Marianne