Hoe gaat het met onze ouderen? - Hoofdinhoud
Over vele jaren, wanneer ik zelf oud ben, hoop ik te leven in een solidair land. Een land waar jongeren voordeel hebben van de samenleving die door ouderen is opgebouwd en waar deze ouderen kunnen rekenen op de zorg die ze nodig hebben. En hoewel het op veel plekken goed gaat, ontneemt het kabinet op dit moment ouderen hun recht op zorg. Daarover maak ik me grote zorgen.
Onlangs liet Nieuwsuur zien hoe duizenden ouderen wachten op een plek in een verzorgings- of verpleeghuis. Hoogbejaarde mensen - soms dementerend - overlijden terwijl ze op een wachtlijst staan. Tegelijkertijd gaan verzorgingshuizen dicht of staan kamers in deze huizen leeg. Ik vind dat een grote schande.
Ik werd koud van de reactie van staatssecretaris Van Rijn (PvdA) die met verhullende beleidstaal suggereert dat mensen voor hun plezier op een wachtlijst staan. Alsof je een indicatie voor een zorginstelling zomaar krijgt! Dat is natuurlijk niet zo.
Van de politiek mag verwacht worden dat ze maatschappelijk problemen aanpakken. Dit kabinet doet het omgekeerde, het maakt problemen groter. Wat we moeten doen is nu regelen dat alle leegstaande kamers direct bewoonbaar worden gemaakt voor mensen die op de wachtlijst staan. We moeten stoppen met het sluiten van verzorgingshuizen, juist nu steeds meer mensen de geborgenheid van zo'n huis zoeken.
Vorig jaar heb ik aan huisartsen gevraagd of zij merkten dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen. Dat was inderdaad zo en huisartsen lieten weten dat in 80% van de gevallen de thuiszorg niet op orde was of kon zijn.
Nu wil ik die vraag aan u stellen. Als u met deze situatie te maken hebt, of als u mensen kent die hiermee te maken hebben, wilt u mij dan helpen door een korte vragenlijst in te vullen? Hoe gaat het met onze ouderen? Krijgen zij de zorg die ze nodig hebben? Zijn de berichten van afgelopen week uitzondering of regel? Graag hoor ik uw verhaal.
Klik hier om de vragenlijst in te vullen.