Reactie Marietje Schaake op stemming resolutie over vrijheid van meningsuiting in Egypte

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 17 juli 2014, 2:21.

Vandaag nam het Europees Parlement op voorspraak van D66-Europarlementariër Marietje Schaake een resolutie aan die de inperking van vrijheid van meningsuiting in Egypte sterk veroordeelt. Schaake reageert:

“Ik ben blij dat het Europees Parlement stevig stelling neemt tegen de systematische ondermijning van mensenrechten en fundamentele vrijheden in Egypte, in de eerste plaats vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. De Europese lidstaten en EU-buitenlandchef Ashton zijn nu aan zet, het is aan hen om een stevige strategie ten opzichte van Egypte vorm te geven waarbij respect voor mensenrechten op de eerste plek staat.”

Schaake wil dat alle mogelijke instrumenten worden aangewend om de Egyptische bevolking te ondersteunen en een verandering in het land teweeg te brengen. De resolutie roept onder andere op tot een verbod op de export van spionagetechnologie en militair materieel dat kan worden gebruikt voor interne repressie.

“Europa moet laten zien dat de wensen van de Egyptische bevolking voor meer vrijheid en democratie bovenaan de agenda staan. Elke vorm van financiële of diplomatieke steun aan de Egyptische regering moet worden verbonden aan concrete resultaten op het gebied van respect voor mensenrechten. Als we aan de ene kant pleiten voor meer respect voor mensenrechten, maar aan de andere kant de export van producten die interne repressie makkelijker maken toelaten, ondermijnt dat onze geloofwaardigheid. We hebben snel strengere regelgeving nodig op dit vlak.”

The post Reactie Marietje Schaake op stemming resolutie over vrijheid van meningsuiting in Egypte appeared first on Europa.