Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 7 juli 2014, 11:07.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Afgelopen week was de laatste week voor het reces en we hebben nog een paar prachtige successen in de wacht weten te slepen. Ten eerste wordt het toedienen van stroomschokken bij aangebonden koeien verboden. Ik vertelde daar al over in mijn vorige Worldlog. Het permanent vastbinden van koeien en het toedienen van stroomschokken om het dier te dwingen haar behoefte niet op de ligplek te doen, past niet in een beschaafd land. Jaarlijks worden er 93.000 melkkoeien en 66.000 kalveren permanent aangebonden.

En ten tweede is het Ganstrekken, een carnavalstraditie waarbij gedode ganzen de kop wordt afgerukt, vanaf vorige week verboden. Na jarenlang aandringen van ons, mogen particulieren bij wet geen ganzen meer doden. Daarmee is dus ook een einde gekomen aan het barbaarse volksvermaak ganstrekken. Yes!

In het Nederlandse plaatsje Grevenbicht werd tot nu toe ieder jaar nog ganstrekken georganiseerd. Bij dit carnavalsspel proberen mannen te paard de kop van het lijf van een dode gans te trekken terwijl ze onder het dier - dat aan de poten is opgehangen - doorgalopperen. De ruiter die de kop van de gans eraf rukt, heeft gewonnen. Ganzen worden speciaal voor dit wrede vermaak gedood.

Wij willen sowieso zo snel mogelijk af van álle vermaak en folklore die inbreuk maken op de integriteit en het welzijn van dieren. Daarom diende mijn collega Esther Ouwehand een motie in om een einde te maken aan alle dieronvriendelijke tradities. Helaas werd deze verworpen. Schijnbaar kan de politiek toch nog niet afstappen van dit soort wrede tradities. Wij blijven ons best doen!

Onze kersverse Europarlementariër Anja Hazekamp heeft deze week het nieuws al meteen gehaald. Zij weigerde een welkomstgeschenk met foie gras dat Europarlementariërs deze week kregen bij hun eerste bezoek aan Straatsburg. Go Anja!

Het foie gras pakket werd de Europarlementariërs aangeboden door de lobbyorganisatie ‘Campagne voor de Europese democratie’, die Straatsburg als vergaderplek van het Europees Parlement wil behouden. Heel toevallig werd dit geschenk gesponsord door de gemeente Straatsburg, Air France KLM en de Straatsburgse horeca…

Anja gaf aan: “De productie van vette ganzen- en eendenlever gaat gepaard met ernstige wreedheden tegen dieren. De vogels worden een aantal keer per dag gedwangvoederd, wat extreem stressvol en pijnlijk is. Daarom is dwangvoedering in de meeste Europese landen verboden. Het stuit ons tegen de borst dat een stad zichzelf promoot over de rug van dieren. We waren al tegen het maandelijkse op-en-neer gereis naar Straatsburg en dit foie gras pakket maakt dat zeker niet minder.”

Ik heb ook nog Kamervragen gesteld naar aanleiding van een Facebook-experiment over beïnvloeding van de gemoedstoestand van gebruikers. Facebook testte onder 689.000 Facebook-gebruikers of het de gemoedstoestand kan beïnvloeden door bepaalde berichten wel of niet te laten zien. Wij willen dat de privacy van Facebook-gebruikers, onder wie veel minderjarigen, wordt beschermd en dat social mediadiensten expliciet toestemming vragen aan gebruikers als ze van plan zijn dergelijke experimenten te doen.

Social media en zoekmachines hebben steeds meer invloed op ons gedrag en op de publieke opinie. Beïnvloeding mag, maar het moet duidelijk zijn waar de grens ligt en aanbieders moeten open zijn over gedragssturing.

Naast de bezwaren tegen het Facebook-experiment uiten wij ook onze zorgen over de privacy van Facebookers. Het blijkt dat Facebook telefoonnummers en adressen van gebruikers doorgeeft aan deurwaarders, banken, gerechtelijke instanties en reclamemakers; ongeacht of profielen openbaar of afgeschermd zijn. Voor veel gebruikers is niet te overzien wat Facebook allemaal met hun gegevens doet, zelfs niet als ze de voorwaarden hebben gelezen. Dat moet anders!

Om de week mee te starten: Everything You Always Wanted To Know About Meat But Were Afraid To Ask

Tot snel! Marianne